De Griekse puinhoop

Geen categoriemei 13 2011, 16:30
Het zoveelste bedrijf van het Griekse drama gaat beginnen. De verantwoordelijke autoriteiten in de eurozone zijn de regie kwijt. Het eind is zoek.
Tijdens geheim spoedoverleg gisteren in de Tweede Kamer hebben minister van Financiën Jan Kees De Jager (CDA) en president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink de geesten rijp gemaakt voor een nieuwe steunoperatie voor Griekenland, mede te financieren door de Nederlandse belastingbetaler. Dit kabinet heeft de pretentie om zich sterk te maken voor bezuiniging op de overheidsuitgaven, maar als het om Griekenland gaat kennelijk nu even niet. Want al gaat het zogenaamd om leningen, dat geld zien we natuurlijk nooit meer terug.
Naar het zich laat aanzien zullen de kamerleden zich in meerderheid als makke schapen naar de slachtbank laten voeren. Kritiek op het voortgaande storten van belastinggeld in de bodemloze put van Griekenland en andere malafide landen in de eurozone is er nauwelijks.
Gelukkig begint het in Duitsland nu wel flink te rommelen. Afgelopen weekend was het de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn die stelde dat Griekenland maar beter uit de euro zou kunnen stappen. En nu roert zich een andere prominente econoom, namelijk Ferdinand Fichtner, verbonden aan het gerenommeerde Berlijnse instituut DIW en voormalig official van de Europese Centrale Bank (ECB). Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is kort samengevat zijn pleidooi. Nu door de zure appel heenbijten en herstructureren. Hoe langer we wachten, des te meer van ons belastinggeld in rook opgaat:

In his view, prolonging Grecee's agony by another year would only make the inevitable haircut more expensive, as "private creditors will be more and more replaced by public ones, meaning the ECB. In the end, it will be more expensive for the public sector rather than the private one if politicians don't react quickly and agree on a haircut sooner rather than later," he argued. 

Vertrekkend ECB-president Trichet komt er in de ogen van Fichtner ook niet best vanaf:

As for the outgoing ECB chief Jean-Claude Trichet, whose term ends in October, he should "admit that it was a mistake to insist that Greece would not default" 

Al deze goede raad is aan minister Jan Kees de Jager niet besteed. Want de blijmoedige bewindsman kondigde aan op de ingeslagen weg voort te gaan en de Grieken in het gareel te kunnen krijgen met:

een zeer streng pakket voorwaarden

Deze versleten mantra mist iedere geloofwaardigheid. Alsof Griekenland zich aan zulke voorwaarden ook maar iets gelegen zal laten liggen. Dat land is door en door verrot. Het is niet alleen een schande dat Griekenland heeft mogen toetreden tot de euro, maar het is ook volkomen onbegrijpelijk hoe zo’n land ooit lid heeft kunnen worden van de EEG/EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten