Oud-minister Vermeend: Griekenland moet uit de EU

Geen categoriemei 31 2011, 10:15
Zo, zo, dit is een interessante ontwikkeling: oud-minister Willem Vermeend vindt dat Griekenland uit de euro moet stappen.
De voormalige minister van financiën (en PvdA'er) stelt vandaag in een opiniestuk in De Telegraaf dat Griekenland zijn schulden nooit zal kunnen afbetalen.
Ik weet wat u denkt: ja, daar ben ik ook door geschokt. Wie had dat kunnen zien aankomen? Niemand toch zeker? Welnee, we dachten allemaal dat de Grieken hun schulden gewoon, binnen een jaar of vijf, zouden afbetalen en hun economie weer op de rails zouden krijgen.
Goed, misschien moet ik niet zo cynisch zijn. Vermeend is naar mijn weten namelijk de eerste 'prominente' oud-politicus die zich op deze (heldere) wijze uitlaat over de Griekenland-problematiek. Het kan niet gemakkelijk zijn geweest voor 'm om deze column te schrijven, wetende dat zijn oud-collega's dit soort statements ongetwijfeld niet op prijs kunnen stellen.
Kunt u zich het debat in de Tweede Kamer nog herinneren over de Griekse crisis? We móésten de Grieken wel helpen. Deden we dat niet, dan zouden we er zelf ook aan gaan.
Vermeend zegt nu in feite dat dit onzin is. Zet Griekenland uit de EU, laat het met een eigen munt werken aan het economisch herstel.
Om dit mogelijk te maken moeten andere EU-landen er verstandig aan een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden. Daarnaast zouden zij de Europese banken moeten dwingen een bijdrage te leveren aan de schuldsanering.
EU-fans zullen dat deel van Vermeends opinie ongetwijfeld gebruiken om hem eens lekker zwart te maken, maar feit is dat we alleen op deze manier wellicht in ieder geval een deel van onze leningen terugzien.
Laten we hopen dat andere (oud)-politici / prominenten zich in de komende dagen en weken bij Vermeend voegen. Er is wat Europa betreft werkelijk een revolutie nodig in Den Haag; als zwakke landen als Griekenland niet uit de euro worden gestoten zullen we uiteindelijk allemaal het haasje zijn. Dat kan het toch niet waard zijn; zelfs niet voor de grootste eurofiel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten