Voorlopige tussenstand #Griekenland: de realiteit wint terrein

Geen categoriemei 21 2011, 15:15
Vorige week kondigde Maurice de Hond al aan dat het Griekenland-debat in Nederland grote electorale gevolgen zou kunnen hebben. Nadat Wilders het thema succesvol claimde, blijkt niets minder waar.
Uit nieuw onderzoek van de peiling-puppy blijkt dat kiezers hopeloos verdeeld zijn over de vraag of we bij een nieuwe steunronde opnieuw geld moeten storten in de bodemloze put die Griekenland heet. Alleen D66'ers en GroenLinksers vinden in meerderheid dat we door moeten gaan met de bail-out. Binnen alle andere partijen zijn er wel méér voor- dan tegenstanders, behalve bij PVV, VVD en SP.
Met 31 procent voorstanders van steun aan de Grieken en 37 procent tegenstand, zijn de verhoudingen sinds vorige week flink geschoven. Toen was 58 procent nog tegen. 33 procent vond niet dat Nederland verdere steun moest weigeren. Deze flinke correctie komt met name ten goede aan het aantal twijfelaars. Die groep groeide van 10 procent naar niet minder dan 32 procent.
Dat 32 procent van de ondervraagden eerlijk toegeeft geen flauw idee te hebben wat er gebeurt als we Griekenland niet steunen, mag een klein wonder heten. Blijkbaar zijn Jan-Kees de Jager en Mark Rutte er in geslaagd hun inschatting van de ernst van de situatie overtuigend over te brengen op de kiezer. Ze hebben er geen stem mee gewonnen, maar dit mag op zijn minst als een kleine nederlaag voor Geert Wilders beschouwd worden. Hij had geen duidelijke argumenten voor de stelling dat Nederland niet zo diep in Griekenland zit als wordt aangenomen, en wordt daar voor gestraft door de kiezers van andere partijen. Dit gaat hem dus minder stemmen opleveren dan hij vermoedelijk had gehoopt.
Hulde en kudo's overigens voor het hoge aantal monetair economen onder zijn eigen achterban, waar veruit de minste onwetenden zich blijken te verschuilen (slechts 19 procent van de PVV-stemmers zegt het niet te weten, liefst 8 procentpunt minder dan runner up D66). Nooit geweten dat de wijsneuzen zich tegenwoordig vooral bij de grote blonde leider voegen.
Het is nog wel steeds oppassen geblazen voor Mark Rutte en zijn makkers, want de verhoudingen blijven zeer broos. De Telegraaf-reportages van deze week over Grieken die vinden dat Europa nog maar wat gratis geld moet komen brengen, zullen daarbij niet helpen. Maar het is zonder meer erg knap dat het de demagogische uitbuiting van een zeer ingewikkeld monetair thema, succesvol heeft weten af te wentelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten