Aart Brouwer: het is de schuld van Wilders

Geen categoriejul 27 2011, 11:07
Och, kijk eens even.
Daar komt Aart Brouwer, redacteur van De Groene Amsterdammer aan... en hij scheurt meteen gi-gan-tisch uit de bocht.
In een column die op de site van De Morgen is geplaatst geeft Brouwer PVV-leider Geert Wilders de schuld van de massamoord van Anders Breïvik. De Noorse moordenaar zou namelijk een gewone, doodnormale PVV'er zijn; dit is waar Wilders ideologie toe leidt.

Het wordt interessant om te zien welke ontwijkende bewegingen de vooraanstaande Europese populisten en islamhaters gaan maken om zich van de uiterst belastende associatie met Breivik te ontdoen. Ze zullen waarschijnlijk trachten hem als een geïsoleerde gek af te schilderen. Ze zullen zeker zeggen dat ze dit niet hebben bedoeld toen ze over hun 'totale oorlog' repten. Misschien is dat ook zo. Misschien zullen sommigen bij zichzelf te rade gaan en inzien dat de vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief is voor ongebreidelde haatfantasieën, dat woorden hun gewicht hebben en dat het gebruik ervan politieke en morele consequenties heeft. Maar de toon is gezet, het kwaad geschied. De Europese veiligheidsdiensten zullen de extreem rechtse netwerken grondig moeten uitwieden en de kiezer zal het geraaskal van de populisten grondig moeten afstraffen, anders bestaat de kans dat er meer van zulke ongelukken gaan gebeuren.

Hoewel andere linkse commentatoren Wilders stiekem ook met Breïvik in verband hebben geprobeerd te brengen, doet Brouwer het wel héél direct. Sterker nog, hij waarschuwt dus dat, als Wilders niet tegengehouden wordt, er meer van dit soort aanslagen zullen volgen.
Schandalig en de schaamte voorbij. Ik kan niet anders zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten