Het CDA wil een totaalverbod op cannabis: 'Wij vinden drugs gewoon troep'

Geen categoriejul 16 2011, 12:46
Maar is drugsbestrijding een overheidstaak?
In een interview met De Telegraaf laat het CDA-Tweede Kamerlid Co?kun Çörüz zich vandaag van zijn meest inventieve kant zien: los de problemen met coffeeshops op door ze allemaal te sluiten. En leef het verbod op cannabisbezit na. "Wij vinden drugs gewoon troep. Het leidt tot gezondheidsklachten en criminaliteit, daar moet je gewoon een eind aan maken", aldus de CDA'er.
Een kleine news flash voor het CDA: iedereen - afgezien van wat links hippievolk - vindt drugs troep. Daarom mogen we ons in Nederland ook gelukkig prijzen met een vrij laag drugsgebruik, vergeleken met andere Westerse landen. In bijvoorbeeld de VS zit het percentage van de bevolking (>12 jaar) dat ooit cannabis gebruikt heeft iets onder de 40%, in Nederland is dit iets minder dan 20%. Terwijl in de meeste Amerikaanse staten een streng verbod wordt nageleefd.
Een streng én duur verbod. Het CDA kan zich dan wel beklagen dat coffeeshops tot criminaliteit leiden, maar als er werkelijk een totaalverbod komt, dan moet dit ook nageleefd gaan worden. Alle agenten die zich dan met het wietverbod gaan bezighouden kunnen hun tijd niet besteden aan criminaliteit die wél een slachtoffer kent. Kraken bijvoorbeeld, om zomaar wat te noemen. Nederland heeft al een bizar laag oplossingspercentage, wil het CDA dit werkelijk nog verder verlagen?
Bovendien, vraag roept aanbod op. Je kan het aanbod wel verbieden, maar daarmee verdwijnt de vraag niet; het creëert enkel een zwarte markt, met alle problemen van dien. Het CDA stelt met dit plan echter vooral ook teleur als gezinspartij. Vindt de partij werkelijk dat niet het gezin, de samenleving, maar de overheid verantwoordelijk is voor het bestrijden van drugsgebruik?
Ron Paul verwoordde het onlangs treffend, en op eigen karakteristieke wijze, in een debat met andere Republikeinse presidentskandidaten:
Het gedoogbeleid afschaffen en drugs - bij voorkeur allemaal - legaliseren, zal niet alleen meer vrijheid opleveren maar ook de verantwoordelijkheid leggen waar die hoort: bij ieder individu (en daar is dan, in het geval van jeugdigen - waar partijen als het CDA zich op dit soort onderwerpen altijd erg betrokken bij voelen - nog het bijbehorende gezin aan toe te voegen), maar beslist niet bij de overheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten