Postcodeloterijsubsidie wel degelijk naar Greenpeace Indonesie

Geen categorieaug 15 2011, 15:15
Gister schreef ik in de koffiehoek over een rel die in Indonesie is ontstaan over Greenpeace. De Indonesische afdeling van het groene ridders legioen zou namelijk gefinancierd worden met Nederlands gokgeld, en dat is wettelijk verboden in onze oude kolonie. Niks aan de hand, aldus Greenpeace, die voor de Indonesische pers stellig ontkent dat Nederlands gokgeld - afkomstig van de Postcode Loterij - in Indonesie wordt uitgegeven:

The money accepted by Greenpeace Netherlands must be spent in that country, while Greenpeace Indonesia raises funds here and must spend them here too.

Dat, nu, is helaas voor een ouderwetse, keiharde leugen. In het jaarverslag 2010 van Greenpeace Nederland vinden wij op pagina 57: 

Daarnaast gaf Greenpeace Nederland in 2010 financiele ondersteuning aan Greenpeace-kantoren in Afrika, Australie-Pacific, Brazilie, China, India, Japan, Mexico, Rusland en Zuidoost-Azie, en bij het Greenpeace kantoor bij de Europese Unie in Brussel.

Dat is nogal een lijstje internationale bestedingen voor een organisatie die zelf aangeeft dat het in Nederland aangenomen geld ook in Nederland besteed moet worden, vindt u niet? Overigens, mocht u twijfelen of Indonesie wel tot Zuidoost-Azie behoort in de Greenpeace logica:

Greenpeace Southeast Asia was established in March 2000 in Thailand and in the Philippines where it has had campaigning presence since 1998. The third office in the network was opened in Indonesia in 2005. 

Ja dus. En voor wie dat nog niet genoeg bewijs is prijkt het Postcodeloterijlogo vrolijk onderaan de website van Greenpeace campagnes tegen Mattel (Barbie) en Indonesische Palmolie, en natuurlijk bij het Rainbow Warrior schip, dat eind vorig jaar nog werd verbannen uit, jawel, Indonesie. Mocht Greenpeace nu nog volhouden dat geld van de Postcodeloterij ´in Nederland besteed moet worden´, dan moeten ze daarbij wel even uitleggen hoe het kan zijn dat ze in 2010 en 2011 ruim 1,6 miljoen euro extra ontvangen van de PCL voor een internationale campagne voor duurzame visserij.
Waarom is dit nu allemaal zo problematisch? Welnu, u bent vast niet vergeten dat de PCL een instantie is die haar belastingplicht ontloopt omdat zij voldoende geld geeft aan 'goede doelen'. Aangezien dit misgelopen belastinggeld wettelijk verplicht besteed moet worden aan deze goede doelen - waarmee de Overheid zich kwijt van een deel van haar subsidietaak - spreekt men wel van tweedelijns subsidie. De overheid accepteert de misgelopen belastinginkomsten op basis van dit gegeven. Het internationale campagnegeld van onze lieve groene vrienden komt dus indirect uit uw belastingportemonnee, ook als u niet met de Postcodeloterij meedoet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten