De regering kan op Wilders bouwen

Geen categoriesep 03 2011, 18:59
PVV-leider Geert Wilders wordt als buitengewoon betrouwbaar en loyaal gezien door premier Mark Rutte en diens vice-premier, Maxime Verhagen.
Ja, de moderne christendemocratische Machiavelli, inderdaad.*

'Dat was heel goed,' zegt Verhagen over het wekelijkse overleg dat Rutte en hij eerder die dag voerden met Wilders. 'Geert levert gewoon. Hij houdt zich aan zijn afspraken.'

Rutte voegde daar, in een interview met De Telegraaf aan toe:

Verschillende oppositiepartijen zeiden na de vorming van het minderheidskabinet dat het te wankel zou zijn om lang stand te houden. Daarvan is tot dusver niets terecht gekomen.

'Ik let er ontzettend goed op dat ik mijn eigen partij niet tekortdoe, dat het CDA en de PVV zich bediend voelen,' zegt Rutte. 'Dat is ook de enige manier om een stabiel kabinet te hebben.'

Zo is het maar net. De strategie van Rutte en Verhagen moet erop gericht zijn om de achterban van de drie partijen - dus niet alleen de VVD en het CDA, maar ook de PVV - tevreden te houden... Of in ieder geval niet tegen zich in het harnas te jagen.
Dat gezegd hebbende kon Wilders ook weleens een klein probleem hebben, of krijgen, in Den Haag. Lange tijd wist de politieke elite niet hoe men met hem moest omgaan. Dat is de afgelopen twee jaar, o.i.d., echter veranderd. Met name de VVD lijkt prima in staat zich staande te houden in het debat en de PR-strijd met de PVV.
Wat mij brengt bij deze uitspraak van Rutte:

'We wisten dat we [wat betreft de eurocrisis] geen steun zouden krijgen van de PVV,' aldus Rutte. 'Wilders levert ook op dat vlak: namelijk geen steun. Hij is voorspelbaar.'

En dat is niet alleen waar voor Wilders' stemgedrag, maar ook voor zijn PR-strategie. Je kan tegenwoordig al vantevoren vertellen hoe Wilders zal reageren op bepaald nieuws, wat hij zal zeggen, wat zijn houding zal zijn, en hoe hij het zal doen (vaak in een tweet, anders in een sms aan een [bevriende?] journalist).
Als Wilders de ambitie heeft om bij de volgende verkiezingen nog groter te worden zal hij daar iets aan moeten doen - zonder zijn betrouwbaarheid te verliezen.**
* Wat, van mij komende, geinterpreteerd moet worden als een compliment. Mensen die Machiavelli niet buitengewoon serieus nemen en naar hem (o.a.) kijken voor leiding met betrekking tot strategie moeten zich maar lekker bezig houden met hobbykippen, en niet met politiek.
** Zonder zijn betrouwbaarheid te verliezen omdat hij, als hij niet meer als betrouwbaar beschouwd wordt, geen extra waarde heeft voor het CDA en de VVD, wat inhoudt dat de PVV in een isolement zal raken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten