'Occupy Amsterdam' is echt een onvoorstelbare bende

Geen categorieokt 24 2011, 9:00
Na alle commotie ging uw sterreporter zelf maar even polshoogte nemen tussen de blowende hippies. Het is er nog erger dan u wellicht reeds denkt.
Gewapend met een glimlachende vriendin, een ongeschoren kop en een een hippe telefoon begaf ik me gisterenmiddag op het terrein van Occupy Amsterdam, pal voor de neus van 's lands handelscentrum. Ik wilde zelf wel eens zien wie deze koene ridders waren die vochten voor het behoud van onze verzorgingsstaat.
Het is werkelijk waar een zooitje ongeregeld. Als je vanaf het Damrak aan komt lopen, ruik je de wietlucht al vanaf zo'n twintig meter afstand van het 'tentenkamp.' De tenten zelf bevinden zich in een belabberde staat van zijn en zijn bovendien ondergekalkt met de meest vileine leuzen. "Fuck the economy," zegt er eentje. Dat een 'economy' er altijd zal zijn, zelfs wanneer je de ruilhandel invoert, is blijkbaar aan de eigenaar van dit stuk synthetische stof met touwtjes volstrekt voorbij gegaan.
Ik loop wat rond en zie een ouder echtpaar met muziekinstrumenten zitten, die wel wat weg hebben van de countryzanger Willie Nelson en zijn vrouw. 'Nee,' meldt de man, 'wij slapen gewoon thuis hoor.' Ik werp een blik achter de man en zijn banjo. Ik zie een joekel van een tent, die blijkbaar van het zojuist besproken paar is. Dat ding staat daar dus dag en nacht op het Beursplein, terwijl de eigenaren gewoon lekker warm thuis zitten. Vervuiling van de publieke ruimte pur sang.
Achteraan het terrein, pal voor de ingang van het beursgebouw, bevindt zich de bibliotheek van Occupy. Een vluchtige blik in de boekenkast leert me dat ook dit niet veel soeps is. Er liggen blaadjes van Vrij Nederland (het tokblad van SP-links Nederland), boeken met titels die doen vermoeden dat het om slechtgeschreven kopieën van Das Kapital gaat (One Market under God, Anti-Capitalism), boeken over esoterie (Uw lichaam een tempel) en natuurlijk de complotverhaaltjes over illuminati en spionage door Dan Brown. Oja, er ligt ook een boek 'Op weg naar Mekka.' Alle clichés van werkloos links dus op een rijtje: communisme, complotdenken, zweefteverij en multiculti gewouwel.
De kant van het Occupy-terrein dat het dichtst bij de Dam ligt, zijn de laatste vierkante meters die ik bewandel voordat ik wegvlucht uit dat pacifistische drugsparadijs. Er liggen meters vuil opgehoopt, zonder dat er een vuilniszak, -bak of opslagsysteem aan te pas is gekomen. Een meter van dat alles staan mensen gewoon te koken of anderszins eten te bereiden. Hygiëne? Nooit van gehoord. Is vast een rechtse hobby.
Nou, dan ga ik maar snel terug naar mijn rechtse hobby's. Want als deze mensen de oplossing voor welke crisis dan ook in handen hebben, dan ga ik Uw lichaam een tempel uitlezen.
Bron foto's: Gemaakt in eigen beheer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten