'Laat De Jager nu eens met bewijzen komen voor zijn spookverhalen'

Geen categorienov 17 2011, 10:14
De VVD stond dit weekend op zijn kop toen Patrick van Schie opriep tot een debat over de ‘neuro’. De directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij meende dat een gemeenschappelijke munteenheid voor de noordelijke eurolanden een realistisch alternatief is voor de huidige munt. Dagelijkse Standaard sprak met hem.
Mijnheer Van Schie, de PVV wil haast maken met een plan om de euro vaarwel te zeggen. Deze week voegde ook de SGP zich bij het rijtje. Heeft u het idee dat een euro-exit inmiddels geen taboe meer is?
,,De manier waarop politici en economen gebeten reageren op überhaupt een onderzoek, toont wel aan dat het wel degelijk nog een taboe is. De PVV pleit al langer voor een terugkeer naar de gulden. Ik vind het prijzenswaardig dat de SGP nu ook meedenkt. Het toont aan dat die partij het hoofd er meer bij heeft dan menig politicus van andere partijen.
Gaan we dan eindelijk alternatieven onderzoeken?
,,Laten we hopen dat Jan-Kees de Jager (Financiën, red.) allang alternatieve scenario’s heeft laten doorrekenen. Het zou van zeer onverantwoorde politiek getuigen als hij dat nog steeds niet heeft gedaan.”
Toch blijven mensen als de minister bij hoog en laag beweren dat de euro ons zoveel welvaart heeft opgeleverd en dat we fors in welvaart terugvallen als we uit de euro stappen. Vindt u dat hij een schrikbeeld opwerpt?
,,Eigenlijk gaat het nu hetzelfde als met het referendum over de Europese grondwet. U weet waarschijnlijk nog wel: er zou oorlog uitbreken als we ‘nee’ tegen het verdrag zouden zeggen. Iedereen met gezond verstand kon aanvoelen dat dat spookverhalen waren. Het geeft aan hoezeer de politiek in paniek raakt als er iets buiten hun orde wordt gesuggereerd. En dat terwijl scenario’s uitrekenen nooit kwaad kan.
,,Laat De Jager nu eens met bewijzen komen voor zijn spookverhalen. Ja, er zijn onderzoeken die uitwijzen dat de euro en de vrijhandelszone ons veel hebben gebracht. Maar je kunt het één niet zomaar met het ander vermengen. Ik ken niemand die vindt dat we zomaar de interne markt moeten afschaffen, zeker ikzelf niet. Ik, en daar sta ik niet alleen in, zet alleen vraagtekens bij de vermeende winst van een gemeenschappelijke munt .”
U denkt niet dat een euro-exit onbetaalbaar is?
,,Het is denkbaar dat we met een kleine terugval van ons BBP te maken krijgen als we uit de euro stappen. Ik heb ook niet gezegd dat het schadevrij zal zijn. We moeten de effecten alleen niet overdrijven. Voor Nederland is Italië het belangrijkste Zuid-Europese exportland, daar gaat vijf procent van onze export heen. Die export gaat echt niet tot nul terugvallen. We deden immers ook al zaken met ze in het gulden/lire-tijdperk.
,,Het lagere bbp moet je afzetten tegen de kosten van de hoge garanties die momenteel worden afgegeven en die uiteindelijk de belastingbetaler veel geld kunnen gaan kosten. Definitief te berekenen is dat niet, maar we kunnen wel schattingen maken. Op basis daarvan kunnen we vervolgens verstandige beslissingen nemen.”
Vanuit uw eigen partij heb ik alleen maar Pavlov-reacties gehoord. Zowel Hans van Baalen als Neelie Kroes reageerde als door een wesp gestoken op het opperen van een overstap naar de gulden én de euro. Begrijpt u hun onrust?
,,Ik zag afgelopen maandag in een opiniepeiling dat een meerderheid van in ieder geval de VVD-kiezers het eerder met mijn suggestie eens is. Politici moeten het debat aangaan en niet met spookverhalen komen maar met argumenten waarom we de eurozone in zijn huidige staat moeten handhaven. De opmerkingen van Kroes en Van Baalen onderstrepen des te meer hoe groot de kloof is tussen de politici aan de ene kant en de bevolking aan de andere kant.”
Als ik het goed begrijp bent dus niet van plan om uw uitspraken van afgelopen zaterdag af te zwakken.
,,Nee. Ik heb overigens ook niet zoveel gezegd. Ik heb gezegd dat het goed is om na te denken over andere scenario’s. Het zegt veel dat daar zoveel commotie over ontstaat. Als politici een verbod op nadenken willen uitvaardigen, dan zijn we wel heel ver heen.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten