Waarheid als een koe

Foto:

Er was eens een tijd dat het woord ‘liegen’ in de Tweede Kamer taboe was. Ook verwante termen als ‘leugenaar’ of ‘bedriegen’ werden geweerd uit de parlementaire verslagen. Zoals een voorganger van Kamervoorzitter Verbeet ooit zei: “Een minister-president verkoopt nooit leugens.” Weliswaar waren sommige geachte afgevaardigden erg vindingrijk in het bedenken van venijnige alternatieven (‘belubberen’, ‘misleiden’, ‘zaken anders voorstellen dan ze zijn’), maar ministers en kamerleden logen niet.

Tegenwoordig zijn de parlementaire zeden losser. Liegen is geen probleem meer. Een mooi –nou ja, mooi- voorbeeld is GroenLinks-kamerlid Van Gent. Ze trekt op dit moment als een dolle ten strijde tegen ambtenaren van de burgerlijke stand die principiële, religieuze bezwaren hebben tegen het 10 jaar geleden geïntroduceerde ‘homohuwelijk’. Zulke ambtenaren mogen niet meer benoemd worden, en de bestaande moeten eruit worden gewerkt.

Dat is op z’n minst opmerkelijk. Want toen het ‘homohuwelijk’ in 2001 in de Tweede Kamer werd aanvaard, beloofde de toenmalige fractievoorzitter van GroenLinks, Femke Halsema, plechtig dat er ruimte dient te zijn voor gewetensbezwaarde ambtenaren.

In de Tweede Kamer zei ze op 7 september 2000: “Ook GroenLinks vindt dat ruimhartig moet worden omgegaan met ambtenaren die principiële of religieuze bezwaren hebben tegen het huwelijk van homoseksuelen. Bovendien wordt hiermee een werknemersrecht waaraan mijn fractie altijd zeer heeft gehecht nog eens gehonoreerd.”

Heldere taal van good old Femke. Royaal, ruimhartig.

Hiermee geconfronteerd, beweert Van Gent nu zonder blikken of blozen dat de belofte van Halsema slechts gold voor een overgangsperiode. Maar wie het Kamerverslag naleest zal zien dat Halsema nergens, maar dan ook nergens zegt dat haar ruimhartigheid zó benepen is dat die maar voor eventjes geldt.

Van Gent liegt dus.

Glashard.

Ervan uitgaande dat ze de feiten kent, is er maar één conclusie mogelijk. Het kamerlid van GroenLinks is bang. Bang voor de waarheid. Bang om te zeggen dat GroenLinks er nu anders over denkt dan tien jaar geleden, toen mevrouw Halsema zei wat ze zei. En mensen die bang zijn voor de waarheid liegen.

Ik zou zeggen: Mevrouw Van Gent, wees een vent, en erken ruiterlijk dat GroenLinks er nu gewoon anders over denkt. Dat mag, het gebeurt vaker, en het is wel zo eerlijk.

Maar ja, mevrouw Van Gent is geen vent.

En dat is een waarheid als een koe.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!