Hoe lang blijven we Geert Wilders nog beveiligen?

Geen categoriedec 30 2011, 18:59
De 24/7 beveiliging van Geert Wilders zal ook in 2012 een grote smet op de democratie zijn.
Met de jaarwisseling in zicht wordt door alle media teruggekeken op het afgelopen jaar. Fukushima, Utoya en Alphen aan den Rijn nemen daarbij vanzelfsprekend prominente plaatsen in. Op deze plek - en in mijn laatste bijdrage op de Dagelijkse Standaard - wil ik echter aandacht vragen voor iets waar doorgaans te gemakkelijk aan voorbij wordt gegaan en dat bovendien niet alleen dit jaar plaatsvond maar inmiddels al zo'n zeven jaar aan de gang is: de 24 uurs beveiliging van Geert Wilders.
Stelt u zich eens iemand voor die tien jaar geleden de bewoonde wereld achter zich liet en nu dan terugkomt. Hoe leg je aan die persoon uit dat een Nederlandse politicus al zeven jaar lang dag in dag uit moet worden omringd door beveiligers? Als die persoon dan wordt uitgelegd dat Geert Wilders zich soms in grove bewoordingen kritisch over de islam heeft uitgelaten en om die reden 24 uur per dag moet worden beveiligd, zal die persoon ongetwijfeld hoogst verbaasd reageren. En terecht, want de 24 uurs beveiliging van Geert Wilders is de grootste smet op de democratie die er bestaat.
Bovendien is het nog maar de vraag of Wilders er ooit nog vanaf komt. Denk maar eens aan de aanslag op Kurt Westergaard op 1 januari van vorig jaar, zo'n vijf jaar nadat hij zijn (inmiddels beruchte) cartoon van de islamitische profeet Mohammed tekende.
Zorgwekkend is dat we in de toekomst ongetwijfeld het debat krijgen tot wanneer de Nederlandse staat moet opdraaien voor de kosten van Wilders' beveiliging. Die discussie is destijds immers ook over Ayaan Hirsi Ali gevoerd, en we weten allemaal hoe die discussie is afgelopen. Tegenstanders zullen onder andere gaan zeggen dat Wilders al die bedreigingen toch ook wel enigszins aan zichzelf te wijten heeft (zie Theo van Gogh). De absurditeit van dit 'eigen schuld-argument' is echter evident.
Vanzelfsprekend hoop ik dat deze discussie pas in de verre toekomst zal plaatsvinden of, nog beter, dat 'ie helemaal niet hoeft worden gevoerd omdat de dreiging daadwerkelijk ophoud te bestaan. Dat Geert Wilders dus gewoon op de zaterdag z'n boodschapjes kan doen bij de Albert Heijn, zonder dat hij wordt omringd door één of meerdere mannen met oortjes in. Helaas lijkt de eerste optie dichterbij dan optie twee. Schandalig en spijtig tegelijk, maar o zo waar.
Vanwege (positieve) persoonlijke omstandigheden was dit mijn laatste bijdrage op De Dagelijkse Standaard. Ik dank iedereen hartelijk voor alle reacties de afgelopen tweeënhalf jaar. Het was me een genoegen.
--
Noot van de redactie: wij wensen Sven veel succes met z'n nieuwe uitdaging en danken hem voor z'n jarenlange inzet voor dit medium! Sven zal worden opgevolgd door Frank Verhoef. Na een paar jaar omzwervingen door medialand - HP/DeTijd, WNL - pakt hij de draad nu dus weer op als DDS-blogger. Welkom thuis Frank!
--
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten