Camiel Eurlings wordt de nieuwe premier

Geen categoriejan 10 2012, 9:00
De gezellige katholiek Eurlings komt heus terug. Als zijn CDA maar hard genoeg roept.
En dat is precies wat de CDA-leden doen. Het partijkader is links, maar de leden en CDA-stemmers zijn helemaal niet zo links als partijvoorzitter Ruth Peetoom. EenVandaag (pdf) vroeg de CDA-leden naar hun favoriete kandidaat voor het partijleiderschap en kwam maandagavond met een weinig verrassende uitslag: Eurlings is de absolute favoriet. Ruim één op de vijf ziet hem graag terugkomen.
18 procent ziet het liefste Jan Kees de Jager als partijleider. De onbekende Liesbeth Spies, sinds kort minister van Binnenlandse Zaken, is geliefd bij 12 procent van de leden. Het is heel simpel. De Jager wíl niet en Spies is een beetje wat Job Cohen is voor de PvdA: de verkeerde man op de verkeerde plaats, niet geschikt voor de Haagse slangenkuil.
Blijft over, de favoriete kandidaat van de CDA-leden die zonder enige moeite de partij opnieuw op de kaart kan zetten in traditionele CDA-provincies als Limburg en Noord-Brabant. Randstedelingen moeten niet vergeten hoe belangrijk deze zuidelijke provincies zijn. Wint Eurlings de Limburgers terug van de PVV, dan kan het CDA zomaar de grootste partij van Nederland worden.
Ineens vormen de puzzelstukjes een complete puzzel. Maxime Verhagen, vicepremier en interim-CDA-leider, heeft in Elsevier gezegd dat hij zich niet kandidaat stelt voor het partijleiderschap. Het interview was lang vantevoren tot in de puntjes voorbereid, dus dit is een zeer bewuste en weloverwogen keuze geweest. Er gaat een heuse strategie achter schuil.
Verhagen weet dat hij een stap opzij moet doen om van zijn partij een centrumrechtse machtspartij te kunnen maken. Hij ligt te slecht binnen de partij en het linksige partijbestuur om het zelf te doen. Verhagen heeft de strijd echter niet verloren. Hij geeft nu slechts de ruimte aan zijn beoogd opvolger, met wie hij sinds het congres van 2 oktober een speciale band heeft.
Eurlings is straks een paar jaartjes ouder en wijzer. In 2014 kan hij meteen aan de slag als nieuwe premier van Nederland met een nieuw CDA-programma dat breed wordt gedragen onder de bevolking. Hoe groter het CDA onder Eurlings wordt, hoe kleiner de kans dat Mark Rutte straks een Paars kabinet nastreeft. Misschien dat we vanaf 2014 wél belastingverlagingen krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten