Het Europese monster dat grondwetten eet

Geen categoriejan 20 2012, 19:00
Het sluitstuk na 55 jaar Europese "integratie": in Brussel wordt voortaan bepaald wat er in uw nationale grondwet staat.
Oh zo trots zullen ze er op zijn: de 'gouden regel.' In het nieuwe begrotingsverdrag dat de EU minus Groot-Brittannië aan het opstellen zijn zullen de Europese leiders hun nieuwe speeltje ongetwijfeld een centrale plek geven. De Volkskrant berichtte vanmiddag:

Het Europese Hooggerechtshof kan landen van de Europese Unie bestraffen als een land geen regel voor begrotingsevenwicht opneemt in de grondwet. Boetes kunnen volgens een vandaag getekend conceptvoorstel oplopen tot 0,1 procent van het bruto binnenlands product - de zogenoemde 'gouden regel'.

Als dit ook in de definitieve versie van het verdrag komt betekent dit: meer autonome bevoegdheden voor het Hof die de soevereiniteit van de lidstaten aantasten. Ha fijn! Daar was inderdaad nog onvoldoende sprake van... toch?
Het begon allemaal in 1957. De toenmalige firma Van Gend & Loos en de Nederlandse staat stonden tegenover elkaar bij een zaak die ging over importtarieven. Ik zal u de precieze loop van de zaak besparen, maar eind van het liedje was dat het Hof bepaalde dat Europese regelgeving direct bindend was: daar waren geen schakelclausules voor nodig in de grondwet.
Dik een jaar later maakte het Hof het nog bonter: een zaak over een Italiaans energieconflict werd besloten met het statement dat Europees recht altijd boven nationaal recht ging. Waren de twee strijdig, dan kon iedere rechter het nationale recht op dat punt buiten werking zetten.
Nu, 2012, komt daar dus nog een aanvulling bij: Europese regelgeving is niet alleen direct verbindend en in de positie dat het voorrang geniet op nationaal recht: voortaan hangt een regeling die strijdig is met Europees recht niet alleen nietigverklaring boven het hoofd, maar ook een miljardenboete voor het hele land.
Brussel bepaalt wat er in uw grondwet moet staan. En als het niet gaat zoals ze daar willen, dan wordt dat even flink aftikken. Want wie aan Europese regelgeving komt, komt met z'n vette vingers aan de Heilige Graal. Dat moeten we niet willen met z'n allen. Keihard bestraffen zelfs. Toch?
Stukje bij beetje worden de Europese natiestaten afgebroken en vervangen door marionettenstaten die door de poppenspelers uit Brussel worden aangestuurd. Het is te hopen dat Nederland niet meegaat in deze verdere ontmanteling van de soevereiniteit van ons land. Wanneer Rutte dus een voorbehoud kan maken bij deze bepaling uit het begrotingsverdrag of het desnoods helemaal niet tekent, zou dat pure winst zijn. Omdat wij Nederlanders de uiteindelijke baas zijn over onze Grondwet, en niet de Brusselaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten