Amerika doet het niet meer, dus moeten we onze eigen oorlogen voeren

Geen categoriejan 10 2012, 14:00
Europa is bezig zich geopolitiek irrelevant te maken.

The mighty American military machine that has for so long secured the country's status as the world's only superpower will have to be drastically reduced, Barack Obama warned yesterday as he set out a radical but more modest new set of priorities for the Pentagon over the next decade.

Het Pentagon moet nieuwe prioriteiten stellen. En het mag niet als verrassing komen dat de Verenigde Staten zich niet alleen terugtrekken uit Europa (80.000 manschappen minder), maar ook het Midden-Oosten voor gezien houden. Waar u al twintig jaar termen als 'global shift' en 'Pacific rim' om de oren gesmeten krijgt, horen we zelden iemand over het militaire aspect van deze machtsdynamiek. En terwijl wij in Europa niet opletten, verlegt Obama zijn militaire macht naar de Pacifische Oceaan, richting Oost-Azië. Amerika gaat onze oorlogen niet meer voeren.
In Europa breken we defensie louter af. We horen hooguit af en toe iemand op een verjaardag Von Clausewitz reciteren: 'oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen'. Dikwijls heeft de persoon in kwestie geen idee wat dat impliceert, namelijk dat politiek bedrijven soms betekent dat we oorlog moeten voeren. En nu weet ik niet hoe 'de mensen in het land' denken dat oorlog gevoerd wordt, maar mij lijkt de beschikking over een leger een vrij vitale conditie. Daarenboven, als we de oorlog willen winnen, is de kwaliteit van het leger ook een vitale conditie.
In Europa, en in Nederland in het bijzonder, begrijpen we hier weinig van. Het leger is onnodig, een rechtse hobby op zijn best. Ter linkerzijde horen we deze kinderlijke sprookjes natuurlijk al sinds mensenheugenis, maar het verontrustende is dat deze naïeviteit ook rechts heeft geïnfecteerd.Spreek een PVV'er over Defensie en hij begint instantaan te vomeren, maar niet voordat hij het woord 'geldverspilling' zijn mond uit heeft gekregen. De meeste PVV'ers zijn niet in staat gebleken hun afkeer van kosmopolitisme te onderscheiden van internationale politieke belangen. Voor hen lijkt alles uit het buitenland slecht. Met de steun van de PVV is links niet langer alleen en staan de meeste meeste Nederlanders voor de afbraak van het leger.
Er is in Nederland en Europa geen besef van urgentie; we begrijpen niet dat als we politiek een rol willen blijven spelen, we oorlog moeten kunnen voeren. De Amerikanen hebben ons lange tijd in staat gesteld de schijn op te houden. De Amerikanen losten onze klusjes op. Nu ze dat niet meer kunnen of willen, moet we het zelf doen. Nederland en andere Europese landen moeten investeren in defensie, anders verdwijnen we heel snel van het wereldtoneel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten