SP de grootste. Kunnen we het mooi weer over de inhoud hebben

Geen categoriejan 22 2012, 11:30
Emile Roemer heeft het onmogelijke klaargespeeld: de Boxmeerder overklaste deze week zijn voorganger Jan Marijnissen en maakte de Socialistische Partij virtueel de grootste. Een prestatie van formaat, en mooi dat we het nu weer over andere dingen kunnen hebben.
De achterliggende getalletjes laten zien dat de Maoïsten zich een monopolie aan het verwerven zijn onder de lage inkomens. Bijna eenderde van die inkomensklasse stemt op de partij, een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. Bij de hogere inkomens staat de VVD met een vergelijkbaar percentage bovenaan (ik zou bijna zeggen: uiteraard). De middeninkomens zijn afgelopen jaar flink gaan schuiven. Roemer heeft in die klasse 21 procent te pakken, drie meer dan runner up VVD. Een jaar geleden stond de PVV nog op één met 22 procent, de VVD volgde met 19 procent en CDA, SP en PvdA stonden gedeeld derde met allen 12 procent. Wat een verschil.
In feite is de pole position voor de SP de ultieme bekroning van de mediacratie. Je zet iemand op televisie die elke screentest glansrijk haalt, laat hem een beetje over koetjes en kalfjes hebben, vergeet even dat hij een loods heeft vol staan met de meest bizarre standpunten. En warempel, het groeit door tot 32 zetels met vermoedelijk een approval rating die nog eens een stukje hoger ligt. Het plafond is dus nog niet bereikt. Of ik jaloers ben? In bewonderende zin: ja. Ik had niet gedacht dat Jan Marijnissen vervangbaar zou blijken. Na Agnes Kant had de partij heel wat goed te maken en dat is haar met verve gelukt. Het heeft overigens zonder meer noeste arbeid gekost - de Kamerfractie plus ondersteuning werken dag in, dag uit keihard aan de positie van de partij en komen bij elk debat goed beslagen ten ijs. Ik zou bijna zeggen: jammer dat ze de verkeerder standpunten uitdragen, want voor de rest is het een sympathieke partij.
Doordat de SP zo vroeg piekt (de echte piek moet nog komen), zijn we gelukkig van een hype verlost. Vanaf nu mogen we het gewoon weer hebben over inhoud. De virtueel grootste partij moet zich net zozeer als de coalitiepartijen verantwoorden voor haar programma. Toptarieven, anti-Israël-retoriek, uit de hand lopende zorgkosten - we willen weten hoe het precies zit.
Tot slot een kleine felicitatie aan het adres van de SGP. Niet voor het eerst in deze kabinetsperiode groeit de partij van 2 naar 3 zetels. Dat is mooi om te zien en het resultaat van twee zeer bekwame Kamerleden. Van harte!
De volledige peilingen van deze week, met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: SP 32 (+2), VVD 30 (-), PVV 20 (-1), PvdA 17 (-1), D66 16 (-), CDA 12 (-1), GroenLinks 9 (-), ChristenUnie 6 (-), Dierenpoes 3 (-), SGP 3 (+1), Bejaarden 2 (-)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten