Waarom Jacobine Geel per direct moet vertrekken

Geen categoriejan 03 2012, 9:00
Steeds meer CDA'ers zijn kritisch op de progressieve Jacobine Geel. Laat haar vertrekken voordat ze echt schade aanricht.
Allereerst, wie is toch die Jacobine Geel waar iedereen het over heeft? Zij is een niet-CDA'er die sinds enige tijd het CDA adviseert hoe de partij zich moet positioneren. Zij geeft leiding aan een commissie die het christendemocratische gedachtengoed weer op de kaart moet zetten. Zo mag ze lekker even spelen met de beginselen van de partij, beginselen waar de partij groot mee is geworden.
Geel is in feite niets meer dan een vooruitgeschoven pion van de progressief-christelijke partijvoorzitter Ruth Peetoom. Peetoom vindt CDA-uitgangspunten zoals rentmeesterschap, gerechtigheid, solidariteit en gespreide verantwoordelijkheid niet meer van deze eeuw. Een prima begrip als het rentmeesterschap wordt dan ook zonder pardon bij het oud vuil gegooid en wordt, op suggestie van Geel, vervangen door 'Zorg om de aarde' en meer van die vage begrippen. Het CDA wordt zo een feminiene spiri-club, zoals Amanda Kluveld onlangs in een uitstekend betoog op vk.nl uiteenzette.
Geel krijgt in de nieuwe Christen Democratische Verkenningen van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA alle ruimte om haar gal te spuien over de partij waar ze toch niet op stemt en waar ze waarschijnlijk ook nooit op zal stemmen. In een artikel schrijft Geel, samen met Govert Buijs over haar nieuwe lievelingswoord 'compassie'. Het wordt nergens duidelijk wat er precies mee wordt bedoeld, behalve dat het een 'tegenstoot' is tegen 'het cynisme'.
Op Twitter zijn diverse CDA'ers sceptisch over dit nieuwe woord: welke stoere vent wil horen bij een partij met als grondtoon 'compassie'? 'Een grote groep zal zich vervreemd voelen.' Een prominente CDA'er zegt tegen DDS:
'Er is erg veel onbegrip over haar. En er zijn veel vraagtekens. Dat iemand als Jacobine Geel wordt gevraagd, toont aan dat blijkbaar geen enkele CDA'er hiertoe in staat is. Bovendien is haar tussenrapport ook een duidelijke afkalving van de CDA-waarden. Dat is logisch als je vanbuiten komt en de werkelijke betekenis niet hebt doorleefd.'
Over het begrip compassie zegt de kritische CDA'er:
'Ze heeft nog nooit iets politiek operationeels gedaan, dus grondwaarden 'hertalen' naar iets waar je in de dagelijkse praktijk iets mee kunt, lukt haar niet. 'Compassie' is bijvoorbeeld geen Bijbels begrip, maar boeddistisch, tenzij ze het Amerikaans evangelische begrip 'compassion' bedoelt, maar dat is typerend voor de ChristenUnie, of een voorloper van GroenLinks, de EVP. Het is echt erg, op het komend congres is er geen mogelijkheid voor resoluties. Oftewel, hier moeten we het mee doen.'
Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Geel is als een socialist die de VVD aanstuurt: dat moeten we niet willen met z'n allen. Eruit met die vrouw dus. Geef dan voormalig directeur van het WI Ab Klink die rol van commissievoorzitter, zoals Elseviers Afshin Ellian onlangs betoogde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten