Natuurlijk steunt Pakistan de Afghaanse Taliban

Geen categoriefeb 03 2012, 13:59
Pakistan ontkent in alle toonaarden maar volgens een NAVO rapport dat deze week door Britse media werd vrijgegeven steunen de veiligheidsdiensten van het land wel degelijk de Afghaanse Taliban.
Als kapitein Renault in de klassieker Casablanca zijn we natuurlijk allemaal gechoqueerd! Absoluut gechoqueerd! Hoewel iedereen dit al jaren meer dan vermoedde. Toch is opmerkelijk, niet dat de NAVO op basis van tal van interviews met gevangenen tot deze conclusie komt, maar dan Pakistan stug blijft volhouden dat er van collaboratie geen sprake is.
Bekend is dat de Taliban en andere militante Islamisten zich in het berggebied op de grens van Afghanistan en Pakistan ophouden. Westerse legerleiders beklagen zich hier al jaren over. De vijand kan zich immers gemakkelijk achter de grens terugtrekken wanneer het hem in Afghanistan te heet onder de voeten wordt. Vermoed wordt dat de Talibanleiding zich ook in Pakistan begeeft.
Wellicht dat de burgerregering in Islamabad werkelijk niet op de hoogte is van de steun die de Pakistaanse inlichtingendienst aan de opstandelingen verleent. Gegeven het strategisch amateurisme van de civiele leiding zou het me nauwelijks verbazen. De spionnen van de ISI zijn echter al decennialang goede vrienden met wat we vroeger de moedjahedien noemden. Zij zien deze geharde krijgers vooral als instrumenten die tegen India kunnen worden ingezet.
Terreuraanslagen op Indiase bodem blijken veelal vanuit Pakistan te zijn opgezet. Tegelijkertijd tracht New Delhi de banden met de regering van Hamid Karzai aan te halen wat de Pakistanen als een bedreiging zien. Vandaar dat het NAVO rapport ook onthulde dat Pakistan actief samenzweert met de Taliban om Karzai ten val te brengen.
Aangezien de Verenigde Staten op het punt staan uit Afghanistan te vertrekken -- defensieminister Leon Panetta zei deze week nog dat zijn troepen wel eens een jaar eerder dan gepland, al in 2013, kunnen ophouden met vechtmissies -- heeft Pakistan weinig keus dan zich voor te bereiden op een terugkeer van de Taliban. De Karzai-regering is zwak. De Pathanen, die met name in het zuiden en het grensgebied leven, voelen zich er nauwelijks door vertegenwoordigd. De Taliban worden juist door deze bevolkingsgroep overwegend gesteund.
Pathanen wonen ook aan de oostzijde van de grens. Het Pakistaanse leger, dat vooral bestaat uit Punjabi, voelt er helemaal niets voor om de binnenlandse oorlog tegen terreurorganisaties in het grensgebied uit te breiden en zo de lokale bevolking tegen zich in het harnas te jagen. Het land heeft al genoeg problemen.
Waar de Pakistan al helemaal niet op zitten te wachten is een Afghanaanse regering die aan India is geallieerd. Het kan geen oorlog op twee fronten voeren. Dan liever de Taliban terug aan de macht in Kaboel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten