Nederland kan wel een beetje SP gebruiken

Geen categoriefeb 12 2012, 13:59
Met name het onderwijs zou daar beter van worden.
De SP is virtueel de grootste partij van Nederland. En eigenlijk vind ik dat niet zo erg. Niet in de laatste plaats omdat ik de SP van alle linkse partijen verreweg het meest sympathieke noodzakelijke kwaad vindt. Vergeet de verbeten koppies van Agnes Kant en de haren, maar denk aan het onvermoeibare SP-grondpersoneel. In weer en wind staan ze te flyeren voor universiteiten en in winkelstraten en houden ze in vele (volks)wijken kantoor. Wellicht in uw eigen buurt, misschien een paar straten verderop, maar zelfs in kleine steden is een SP-kantoortje nooit ver. Kunt u gewoon naar binnen lopen met uw vragen over politiek, advies krijgen over uw persoonlijke omstandigheden of iets gedaan krijgen waarvoor u bij de gemeente nummertjes moet trekken bij zeventien loketten.
Voor de VVD'er zou zoiets 'volstrekt onrendabel en inefficiënt' heten. Dat komt doordat de meeste VVD'ers alles door een economische lens zien. 'Zo'n kantoortje midden tussen de kiezers is natuurlijk kul, want stemmen winnen doe je met economisch beleid' - dat werkt. Net als D66, begrijpt de VVD eigenlijk niets van burgerlijk onbehagen. Het liefst definiëren ze het in (sociaal-)economische termen en maken ze er handig politiek gebruik van. De VVD'er ziet dat mensen moedeloos toekijken bij het verlies van cultuur en identiteit in hun omgeving, maar begrijpen doen de liberalen het niet. Niet voor niets staat de VVD nog altijd vierkant achter Europa, de euro en immigratie vanuit Oost-Europa.
En dat zijn niet de ergste liberale zonden. De VVD heeft tenminste nog aardige ideeën over de bovenstaande drieëenheid, ondanks dat de consequenties van die ideeën soms waardeloos zijn. Maar waar het liberale verhaal echt lachwekkend wordt, is in het onderwijs. Hier zijn zowel ideeën als consequenties echt huilenswaardig. Volgens staatssecretaris Halbe Zijlstra, bijvoorbeeld, is de fraude bij InHolland niet veroorzaakt door een pervers systeem van geldprikkels en zit onderwijskwaliteit vooral in de juiste procedures en controlemechanismen.
Iedereen in het hoger onderwijs, links of rechts, progressief of conservatief, weet dat het liberale systeem van diplomafabricage zowel wetenschappelijk als moreel failliet is. De staatssecretaris is daar niet zo mee bezig, die is in hetzelfde interview alweer druk doende met een mooi stukje managementterreur naar de docenten toe:

Bovendien willen we gaan werken met prestatiebekostiging. Dat wil zeggen dat bij 7 procent van de bekostiging van de hoger onderwijsinstellingen de kwaliteit leidend wordt.

Leg daar het SP-onderwijsprogramma naast. Dat is het beste onderwijsprogramma van een politieke partij in Nederland, simpelweg omdat het een bijna letterlijke kopie is van het Beter Onderwijs Nederland-manifest. Als er in Nederland iets van overheidswege totaal de vernieling in wordt geholpen, is het wel het onderwijs. De SP gaat dat tegen en daarom kan Nederland dus wel een beetje SP gebruiken. Gewoon omdat er meer is dan economie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten