Biologisch, eigenlijk heel logisch als u regenwouden haat

Geen categoriemrt 05 2012, 12:44
Simon Rozendaal heeft een bericht voor u: hoe meer mensen er biologische rommel eten, hoe meer jungle er platgebrand zal worden.
Ach, het leek zo mooi, zo GroenLinks-romantisch. We gaan voedsel produceren, maar dan zonder diertjes pijn te doen. Zonder kunstmest en zonder andere zaken die zogenaamde uitgewassen van het dieronvriendelijke neoliberalisme plegen te zijn. In de schappen van de supermarkt gaan we alleen nog 'eerlijke' producten kopen, tegen 'eerlijke' prijzen. Schuldgevoel afgekocht, en dan breekt de wereldvrede uit voor mens en dier en vrouw of zoiets.
Rozengeur en manenschijn? Nee, natuurlijk niet. Zoals wel vaker met dit soort romantische ecofeministeninitiatieven (kuch playmobil-missie kuch) zijn dit soort liefdesprojecten namelijk veel te lichtzinnig opgezet. Het gevolg? Een sector is ontstaan die niet meer dan een halfbakken resultaat kan leveren.
Simon Rozendaal, wetenschapsredacteur bij Elsevier, maakt er korte metten mee. Hij is het helemaal zat dat biologisch eten, het superieure linksmensvoedsel, zo'n goed imago heeft. En terecht:

Ik zal het nog een keer uitleggen, aan de hand van een persbericht van de Wageningen University van gisteren. Die hebben een zogeheten metastudie verricht naar biologische landbouw. Ze hebben 362 onderzoeken uit de laatste 25 jaar bestudeerd en concluderen dat de opbrengst van biologische landbouw wereldwijd 20 procent lager ligt dan in de gangbare landbouw.

Dat staat dus vanaf nu als een paal boven water. Ik heb dit al vele jaren beweerd, maar dan kwamen er reacties van mensen die zeiden: nee hoor, als je de biologische landbouw goed bedrijft, is de opbrengst helemaal niet lager. Jawel dus.

Vanaf nu staat wat mij betreft ook wetenschappelijk vast dat mensen die biologische producten eten ongelooflijke egoïsten zijn, die zich totaal niet interesseren in het tropisch regenwoud en van wie alle arme Afrikanen de geeuwhonger mogen krijgen.

Als iedereen in de wereld biologisch voedsel gaat eten, dan moeten er miljoenen hectares landbouwgrond bij komen. Dan wordt er ongelooflijk veel natuur vernietigd, dan gaan de prijzen van voedsel enorm omhoog en dan sterven er honderden miljoenen Afrikanen.

Biologisch voedsel is dus een dikke vette leugen. Ik begeef me regelmatig in vegetarische kringen, en ik kan opmerken dat biovoer qua smaak ook al niet verschilt van hun megastallen- en megakassenevenknieën. Zelfs het agadium dat je de liefdevolle behandeling 'terugproeft' in het vlees of de komkommer is dus lariekoek.
Ikzelf heb al jaren een hekel aan dit moreel hoogstaande 'biologische' voedsel, maar nu ook nog eens blijkt dat dit helemaal niet zo moreel hoogstaand is wil ik snel weer zo'n bioindustrie-biefstukje. En voor de gezondheid van 's werelds oerbossen, lijkt het me handig dat GroenLinks ook eens met de heilzame werking van de bioindustrie om de oren gemept wordt.
Maar hoe is dat te regelen? Simon Rozendaal weet raad. De wetenschapsredacteur merkt verder in z'n stukje nog op dat hij in supermarkten bij de bioschappen altijd eventjes hard moet roepen hoe stom hij biologisch voedsel vindt. Top! Laten we dat allemaal eens gaan doen. Het is namelijk hoog tijd om ons voedsel eens terug te veroveren op de gebroken geweertjes die uit schuldgevoel graag regenwouden platbranden. Eet meer bioindustrie, en verspreid het woord!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten