Boris van der Ham: liberaal dogmatist

Geen categoriemrt 10 2012, 19:57
Staat de joods-christelijke traditie haaks op de godsdienstvrijheid? Dat lijkt Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66, te beweren in een tweet waarin hij zich beklaagt over de toespraak die premier Rutte dit weekend op een SGP congres in Utrecht gaf.

Rutte kritiekloos op SGP-congres, maakt beginnersfout over liberalisme en joods-chr. roots. Door liberalisme is er juist godsdienstvrijheid.

Het is niet alsof Rutte het tegendeel beweerde. Sterker, voordat hij de overeenkomsten tussen SGP en VVD opsomde benadrukte de premier dat hij "als liberaal" tal van verschillen op de "immateriële thema's" zag tussen beide.
Joop.nl kopt dan wel, "Rutte: SGP lijkt erg op VVD" maar wanneer Rutte spreekt over de "prettige samenwerking" met de staatkundigen laat hij ook altijd weten dat liberalen heel anders tegen onderwerpen als abortus, euthanasie en homohuwelijk aankijken. Dat weerhoudt hem er echter niet van om met de SGP samen te werken wanneer dat uitkomt.
Net als het geval is met de PVV lijken linkse partijen (hoewel Boris echt niet links is!) niet over hun afkeer van bepaalde partijen heen te kunnen stappen om overeenkomsten te herkennen wanneer die zich voordoen. De Amerikaanse columnist George Will verwoordt het mooi in zijn column deze week (die over een heel ander onderwerp gaat): "Progressieven verwelkomen diversiteit in alles behalve ideëen."
Zo ook D66. Onder het mom van vrijheid bepleit de partij recht op tal van "immateriële" zaken waar gelovigen minder enthousiast over zijn. Ben je daartegen, dan ben je intolerant. Dat is niet liberaal, Boris. Dat is precies het soort dogma waartegen je ageert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten