'EU wacht catastrofe'

Geen categoriemrt 09 2012, 15:59
Thierry Baudet gaat er met gestrekt been in.
In zijn wekelijkse NRC-column gaat hij in op de mogelijkheid dat de Europese Unie uiteen valt. Hij hoopt daarbij op het Tsjechoslowaakse scenario, maar vermoedt dat het zo vreedzaam niet zal lopen.

Politici en intellectuelen zijn geobsedeerd door ‘Europese eenwording’. Ongeacht de kosten, de bureaucratie, de economische stagnatie, de weerstand onder de bevolking – die eenwording moet en zal er komen. De wereldvreemdste filmpjes worden geproduceerd om het project te ondersteunen. De ingrijpendste regelgeving moet het project geloofwaardig maken. Maar het werkt niet. En het zal nooit werken. Te hopen valt dat de onvermijdelijke ontbinding van de Europese Unie vreedzaam zal zijn, zoals bij het uiteenvallen van Tsjechoslowakije – maar hoe langer het duurt, des te groter wordt de kans op Joegoslavië. (bron: NRC Handelsblad, PDF)

De Europese Unie is niet historisch onontkoombaar, zoals Mark Rutte afgelopen week al zei. De Unie haalt zijn meerwaarde uit een gemeenschappelijke vrijhandelszone en de geïntegreerde aanpak van criminaliteit. Het tweede gebeurt niet en het eerste, tsja...
Misschien is het mooiste nog wel dat Baudet zijn column in NRC heeft, de krant van blij-liberale Nederland. Welnu, de ruimdenkendheid van de NRC-lezer en de absolute tolerantie ten opzichte van vooral zijn eigen mening zal wel weer leiden tot woedende lezersbrieven. Good job, Thierry!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten