Moet de comazuiper zelf zijn behandeling betalen?

Geen categoriemrt 08 2012, 15:15
Zo ken ik er nog wel een paar...
Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, wil dat jongeren die vanwege comazuipen in het ziekenhuis belanden zelf voor de kosten van hun behandeling opdraaien. En Kingma kreeg bijval voor zijn oproep. Het klinkt best redelijk om de kosten voor zelf in de hand gewerkte aandoeningen niet collectief te gaan betalen. Maar zo simpel ligt de zaak niet. Als we dit principe willen hanteren moet namelijk de gehele ziekenzorg op de schop.

'Als iemand schade veroorzaakt die hij zelf in de hand heeft, dan moet hij daar ook maar zelf voor opdraaien. Daar is niks bizars aan.' Aldus Kingma vandaag op Radio 1.

Best begrijpelijk wat Kingma bedoelt. Het is natuurlijk van de zotten dat mensen zichzelf bewust zo dronken voeren dat ze medische zorg nodig hebben en de honderden tot duizenden euro's voor de behandeling op de gemeenschap worden afgewenteld.
Maar aan de andere kant: dat is wel wat ons systeem van gezondheidszorg behelst. Door iedereen recht op zorg en spoedeisende hulp te geven, werken we onverantwoordelijk gedrag in de hand. We proberen mensen in leven te houden die niet goed voor zichzelf willen en kunnen zorgen en betalen dat als gemeenschap.
Want wat doen we dan met mensen die een motorongeluk hebben? Mensen die zichzelf hart- en vaatziekten hebben bezorgd door tientallen jaren vet te eten en weinig te bewegen? Mensen met een SOA of een burn-out? Consequent geredeneerd moeten die dan ook zelf voor de kosten van hun behandeling op gaan draaien.
Laten we het onder ogen komen: onze gezondheidszorg draait er voor het overgrote deel om, om de schade te veredelen die mensen zelf in de hand werken. Als we comazuipers zelf willen laten betalen voor hun behandeling, dan zijn er heel wat meer mensen die we de rekening moeten presenteren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten