Feest! Eindelijk een dag zonder moord.

Geen categorieapr 16 2012, 11:01
Vijftien april, de nieuwe nationale feestdag in El Salvador!
President Mauricio Funes verkondigde met enige trots dat zondag de Vijftiende de geschiedenis in mag gaan als de eerste moordloze dag in bijna drie jaar tijd. Bizar natuurlijk. Gemiddeld achttien moorden per dag, drie jaar lang. Terwijl er maar 6 miljoen mensen wonen. Dat is ongeveer 1 op 900, per jaar. Ter vergelijking lopen we in Nederland slechts een risico van 1 op 100.000 om op gewelddadige wijze het einde te zien!
Het is bijna een kolderiek nieuwsfeitje, maar de achterliggende waarheid is dieptriest. Het is dezelfde waarheid die een relatief succesvolle groeieconomie als Mexico op de rand van de failed state afgrond heeft geplaatst. Een economisch succesvol land dat ineen dreigt te klappen door wetteloosheid.
De drugsoorlogen in Midden-Amerika eisen meer slachtoffers dan de 'traditionele' oorlogen in de rest van de wereld. En de oogjes blijven maar gesloten. De libertijnen schreeuwen dan dat we alle drugs maar vrij moeten geven, maar dat is natuurlijk een ridicuul idee. Die andere achteliggende waarheid is namelijk ook niet mis, zoals Mr Mackey de kindjes in South Park altijd wijzelijk blijft herhalen; ´Drugs are bad, mmmkay!´.
We - lees, Amerika - moeten hier keihard tegen optreden. Dat is de enige oplossing. Interventiemacht erop af, uiteraard in overleg met de Midden-Amerikaanse staten, en beuken maar!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten