Luxemburg gaat onze defensie betalen

Geen categorieapr 17 2012, 20:58
De Luxemburgers zullen in het vervolg op Nederland en België leunen als het op de landsverdediging aankomt. Dat is heel goed nieuws.
Vorige week hebben we al een kleine discussie over gevoerd op Dagelijkse Standaard over militaire samenwerking. De werkelijkheid is dat er wordt bezuinigd. Om op volle sterkte te blijven moet er nu gehandeld worden. Aan tien geweren met ieder één kogel hebben we niets. Door samen te werken kunnen we in defensieve omvang slinken, maar in kwaliteit omhoog. Zoals commenter Thomas Jefferson terecht suggereert: de Nederlandse landmacht is een lachertje. Moeten we wat mij betreft gewoon niet meer aan meedoen.
De Luxemburgers begrijpen dat. De militaire samenwerking in de Benelux die vandaag werd bevestigd door het ministerie van Defensie, zal voornamelijk bij Nederland en België komen te liggen. De marine-onderdelen werken al samen, dat zal uitgebreid worden naar de landmacht en de luchtmacht. De Luxemburgse bijdrage zal "van financiële aard" zijn. Ik denk dat u wel begrijpt wat dat betekent. De Luxemburgers dokken en Nederland en België verdedigen. Daardoor is Nederland bovendien beter in staat het defensie-apparaat op peil te houden. Win win, als u het mij vraagt.
Er is wel een schaduwzijde aan de samenwerking. Door de financiële steun vanuit Luxemburg, is er ruimte in het Catshuisberaad voor extra bezuinigingen op het toch al onevenredig hard getroffen ministerie van defensie. De kans bestaat dat vanuit het ministerie van ontwikkelingssamenwerking meer buitenlandse missies gefinancierd gaan worden. Daarmee scheppen de onderhandelaars nog een mogelijkheid om defensiegeld te schrappen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Waarom zijn het telkens rechtse partijen die erbij zitten en ernaar kijken als er bezuinigingen op defensie worden doorgevoerd? De landsverdediging is van essentieel belang en mag onder geen beding wegbezuinigd worden. Het zou toch treurig zijn als de staat zich allerlei taken gaat toe-eigenen die bij de samenleving liggen, maar juist defensie laat schieten?
Nederland kan een uitmuntende marine leveren en heeft een nog veel betere militaire inlichtingendienst. De Nederlandse defensie-industrie doet nog steeds goede zaken in heel de wereld. De Polen hebben scherpschutters. Israël een voortreffelijke luchtmacht.
Wie onoverkomelijke bezwaren heeft tegen een grootschaligere samenwerking, moet nu zijn vinger opsteken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten