Noorse rechters zijn doodsbang voor Breivik

Geen categorieapr 18 2012, 20:30
De rechters in de zaak tegen Anders Breivik zijn doodsbang voor de rechtsextremistische massamoordenaar. Jammer: ze maken hem groter en belangrijker dan hij werkelijk is.
Zo lieten zij gisteren weten dat de videobeelden van Breiviks getuigenis de komende 25 jaar geheim blijven. Men kan dus pas in 2037 zien wat deze malloot te zeggen had over het hoe en waarom.

Uitzondering wordt alleen nog gemaakt voor verhoren van getuigen-deskundigen. De verhoren met slachtoffers, ooggetuigen en beelden van Breivik mogen niet meer worden uitgezonden. Dit in tegenstelling tot maandag, toen uitzending van alle tv-beelden vanuit de rechtszaal tijdens de start van het proces nog wel waren toegestaan.

De rechtbank in de Noorse hoofdstad wil met het publicatieverbod niet alleen de slachtoffers beschermen, maar ook Breivik geen podium bieden.

Blijkbaar heeft men niet door dat een dergelijk verbod op het uitzenden van de videobeelden Breivik alleen maar belangrijker maakt. Waarom mag de gemiddelde Noor niet zien en horen wat deze *kuch* kruisvaarder *kuch* te zeggen heeft? Zijn ze bang dat een flink aantal Noren het met hem eens zal zijn? Vinden ze zijn argumenten dermate overtuigend?
Als je de eerste dag van een dergelijke grote rechtszaak laat uitzenden op (de internationale) televisie, moet je dat de rest van de dagen ook doen. Juist door er plotsklaps mee op te houden, nadat Breivik al even aan het woord is geweest en zijn denkbeelden dus al wat uiteen heeft kunnen zetten, geven de rechters het publiek de indruk dat hij eigenlijk best overtuigend is. Je hebt er immers geen enkele moeite mee om een 'podium' te geven aan een clown die niet eens serieus wordt genomen door zijn collegae. Tenminste, dat is ongetwijfeld hoe een flink aantal toeschouwers erover zullen denken.
Als de rechters werkelijk willen dat er hardhandig wordt afgerekend met Breiviks idiote denkbeelden dan moeten ze dit debat juist aanmoedigen. Laat Breivik maar vertellen waarom hij het prima in orde vindt om tientallen mensen af te slachten; waarom hij Al Qaedas denkbeelden feitelijk heeft overgenomen en waarom hij ook maar een haar beter denkt te zijn dan Osama Bin Laden en Adolf Hitler. Je marginaliseert zo'n vent juist als je hem zijn verhaal laat doen; zie bijvoorbeeld hoe hij in huilen uitbarstte bij het zien van zijn eigen idiote propagandafilmpje. De beelden van de moordpartijen zelf lieten hem koud - sterker nog, je kon af en toe een glimlach ontwaren op zijn gezicht - maar toen hij zichzelf zag kon hij zijn tranen opeens niet meer bedwingen. Wat een narcist, wat een gek; dat is wat iedereen dacht die het zag. Juist daarom is het van belang om hem de mond niet te snoeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten