"What is dead, may never die"

Geen categorieapr 17 2012, 13:03
De nieuwste aflevering van Game of Thrones was weer een daverend succes. Inmiddels is het tweede seizoen van de Amerikaanse fantasyserie Game of Thrones al weer drie afleveringen bezig. Net zoals in het eerste seizoen staat de fictieve wereld Westeros centraal. Hier leven draken, dwergen en zombies.
Het leven in de Middeleeuwen
Voordat u denkt: 'dit is weer zo'n hippie-fantasieverhaal als bijvoorbeeld Lord of the Rings,' moet ik u echter ook zeggen dat dit de enige fantasyserie is die ik ken die heel weinig om fantasy draait en veel meer op een historische hervertelling van het leven in de Middeleeuwen.
Alles staat zorgvuldig opgeschreven in (tot dusverre) vijf bijzonder spannende boeken van de hand van George R. R. Martin. Krijgsheren, veldslagen en onderdrukking staan centraal. Daarbij ook veel politiek getrouwtrek en machtsstrubbelingen. Daarnaast is men er van overtuigd dat zowel draken en zombies zijn uitgestorven en is de enige dwerg in het verhaal voorkomt een gewoon mens; hij geboren is met de echt bestaande afwijking dwerggroei.
Dubbele loyaliteit
Afgelopen zondag debuteerde de aflevering 'What is dead may never die,' een titel die ontleent is aan een frase die Ironborn gebruiken bij de rituele doop. Een beetje flauw is het wel, want in het boek wordt de doop uitgevoerd door daadwerkelijk iemand te verdrinken en te reanimeren. Hier zien we een doop die niet veel afwijkt van de christelijke doop.
Een groot deel van de aflevering speelde zich dan ook af op Pyke, rond Theon Greyjoy, waar deze worstelde met z'n dubbele loyaliteit. De voormalige lakei van Ned Stark kon niet iedereen tevreden stellen, dus maakt Theon in deze aflevering een belangrijke keuze. Blijft hij trouw aan de nobele Starks, of voegt hij zich bij z'n piratenfamilie, de Greyjoys?
'The small council grows smaller every day'
Ook zien we Tyrion Lannister in King's Landing z'n absolute best doen om alle onbetrouwbaren uit de invloedrijke 'small council' te wippen. Het beeld van het afgehakte hoofd van z'n directe voorganger Ned Stark staat 'm nog stevig op het netvlies. Dus moest vorige week moest Janos Slynt er al aan geloven, deze week een volgende. We zien hier een tactische zet van Tyrion die niet alleen in staat blijkt alle councilleden om de tuin te leiden én in te palmen, maar ook z'n gehate zuster Queen-regant Cersei een hak te zetten.
Maar niet alles is koek en ei voor 'de Imp,' want de situatie met z'n ingehuurde prostituee begint ingewikkelder te worden. Tyrion zal haar moeten verstoppen op een openbare plek. De 'Hand of the King' loopt een steeds groter risico.
Als laatste zoomen we uitgebreid in op Arya, wiens rit naar Winterfell agressief onderbroken wordt door troepen van Tywin Lannister die de onafhankelijk van de Night's Watch niet lijken te erkennen.
Tipje van de sluier
Maar het meest intrigerende stuk van de aflevering was toch wel de scène met Renly Baratheon en Loras Tyrell, van wie we al sinds halverwege het eerste seizoen weten dat ze een homoseksuele relatie onderhouden. In een land dat homoseksualiteit onderdrukt en waar het homohuwelijk een onwettig gedrocht is, hoe ga je daar mee om? We zien hier een zeer interessante liefdesdriehoek ontstaan tussen Renly, Loras en zijn zuster Margaery, met wie Renly getrouwd is.
Deze laatste scène is een stuk explicieter dan in het boek, waar er hooguit wat gehint wordt naar een mogelijke homoseksualiteit van Renly en Loras. Juist daarom zo interessant om te bekijken, ook omdat Margaery voor het eerst een tipje van de sluier oplicht van wie ze nu is.
Al met al was 'What is dead may never die' een steengoede aflevering. En dat ondanks de ontknoping van de vorige aflevering (Jon Snow werd buiten westen gemept door Craster) die slechts een lauw vervolg kreeg, en showfavorieten als Daenerys en Melissandre (Carice van Houten!) die niet voorkwamen in deze aflevering.
Volgende week meer! Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: hier een samenvatting van 'What is dead may never die' door de makers, en hier een preview van aflevering vier. Tot dan!
'What is dead may never die' is te bekijken bij HBO Nederland op 23 april of bij HBO GO en HBO on Demand. In het najaar zal 'Game of Thrones' ook te zien zijn bij RTL.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten