Ineke van Gent komt niet terug in de Kamer

Geen categoriemei 05 2012, 10:14
Goed dat Ineke van Gent alsnog weggaat na de domme opmerking over president Nixon.
Goed nieuws om het weekend mee te beginnen: GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent stopt ermee als Kamerlid. Ze vindt het tijd om weg te gaan na veertien jaar Kamerlidmaatschap. Het is tijd voor nieuwe uitdagingen na het sluiten van het "lenteakkoord" (lees: Kunduz-akkoord). Van Gent zegt er zelf over:

Ik heb mij 14 jaar met hart en ziel ingezet als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer. Voor mij was het altijd van belang om de theorie van Den Haag te toetsen aan de praktijk. De vele contacten met burgers en maatschappelijke organisaties en GroenLinksers hebben mij geïnspireerd om voor hen op te komen en zaken op de politieke agenda te zetten

De 54-jarige Van Gent ("een stevige vrouw met wild, blond haar") was een lastpak in de fractie: ze stemde als enige tegen de politietrainingsmissie in Kunduz.
Even later maakte zij zich, net als het inmiddels definitief vertrokken PvdA-Kamerlid John Leerdam, onsterfelijk belachelijk (beeld) door te beweren dat de in 1994 overleden Amerikaanse oud-president Richard Nixon een goede spindoctor voor Barack Obama zou zijn. Ze probeerde er destijds onderuit te komen door ruiterlijk toe te geven dat het een heel domme fout was. Maar ze bleef zitten op haar blauwe stoeltje in de Kamer.
DDS schreef nog geen maand geleden al dat Van Gent maar moest ophoepelen. Hoe kun je geloofwaardig blijven met zulke opmerkingen? Dat wist ze zelf ook wel. Ze wilde niet meteen opstappen, want dan zou dat verschrikkelijke DDS maar gelijk krijgen. En dus bleef ze nog een maandje zitten, in de hoop dat de pers het massaal vergeten zou zijn (en dat klopt ook, zie dit bericht en dit bericht).
Volgens GroenLinks heeft ze met het sluiten van het Kunduz-akkoord "een van haar laatste grote politieke klussen geklaard". Ze gaan over lijken daar, bij GroenLinks, want zoals gezegd, Van Gent was tegen de Kunduz-missie.
Eind goed, al goed. We mogen blij zijn dat ze vertrekt. Ze heeft namelijk niets bereikt in de 14 jaar dat ze in de oppositie zat met GroenLinks. In een interviewtje met de Volkskrant wordt haar gevraagd of haar negen initiatiefwetsvoorstellen al tot een wet hebben geleid.

Nee, maar dat geeft ook niet.

Deze ene zin vat het Kamerlidmaatschap van Van Gent sinds 1998 perfect samen. Van Gent kan worden gemist als kiespijn. En GroenLinks zal altijd in de oppositie blijven verpieteren. In de peilingen staat GroenLinks nog maar op vijf zetels. Wie van de overgebleven negen zien we na 12 september nooit meer terug? Milieugekkie Liesbeth van Tongeren? Twitter-Kamerlid Tofik Dibi? De in opspraak geraakte Mariko Peters? Op wie zet u uw centen in?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten