Inhoud Kunduzakkoord uitgelekt

Foto:

Je bent zelf een belasting!


Kudos voor De Telegraaf, dat de hand wist te leggen op het vannacht gesloten Kunduzakkoord (door die krant overigens abusievelijk Lenteakkoord genoemd). Telt u even mee:


Volgens een concepttekst gaat het in totaal om 16 miljard euro aan ombuigingen en lastenverzwaringen, waarvan na zogeheten uitverdieneffecten per saldo 12,2 miljard overblijft. Uitverdieneffecten zijn de negatieve gevolgen die bezuinigingen op zich weer hebben op de overheidsfinanciën, bijvoorbeeld omdat mensen door een btw-verhoging minder consumeren. (…) De voorgenomen bezuiniging van 750 miljoen op ontwikkelingshulp is geheel teruggedraaid, er komt nu een stevige werkgeversheffing op topsalarissen en er zijn aanpassingen op kindsubsidies. Ook zijn er regelingen op het gebied van vergroening en duurzaamheid. Verder komt er een verhuurdersbelasting, waarvan de details nog later dit jaar moeten worden uitgewerkt. Er is niet verder gesleuteld aan de hypotheekrenteaftrek. In het Catshuis was al besloten om per 1 januari 2013 voor nieuwe hypotheken de renteaftrek te beperken tot annuïtair, dat wil zeggen stapsgewijze aflossing over een periode van 30 jaar.


We gaan dus op allerlei nieuw, creatieve manieren gepakt worden door de belastingdienst. In ruil daarvoor beloven de partijen de overdrachtsbelasting voorlopig niet te verhogen – hetgeen in Den Haag geldt als een bezuiniging. Er worden overigens niet alleen miljarden aan extra belastingen geheven (midden in een recessie, toppie voor de economie dus!). We gaan ook investeren. Nee, niet het bedrijfsleven, de overheid natuurlijk!


Naast de bezuinigingen wordt voor ruim één miljard euro geïnvesteerd, onder meer door bezuinigingen terug te draaien op het passend onderwijs en de pgb’s in de zorg.


“Investeren” in zorg en onderwijs, de tijden van Kok en Rosenmuller herleven! Dit prachtpakket levert overigens in totaal net iets meer dan 12 miljard op. Met dat bedrag wordt de kloof tussen uitgaven en inkomsten op klassiek-Haagse wijze gedicht: niet door te snijden in de Rijksbegroting, maar door de inkomsten op te tillen tot het verheven niveau van de uitgaven. Dit alles om de ondergang van de beschaving te stoppen, dat spreekt.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!