Voor wat, hoort wat: Cameron steunt Hollande

Geen categoriemei 17 2012, 17:45
De Britse premier verklaart zich plots voorstander van Eurobonds, het gezamenlijk uitgeven van schulden binnen de eurozone. In Frankrijk is men hier enthousiast over, maar waar bemoeit David Cameron zich mee?
De nieuwe president François Hollande betichtte de Britten vorige week nog van onverschilligheid over het lot van de muntunie. Zij trekken zich volgens de Fransman "alleen de belangen van de City aan," het financiële hart van de hoofdstad Londen.
Toen hij nog kandidaat was, ageerde Hollande al tegen "de wereld van het grootkapitaaal." Hij wil in Europa een financiële transactietaks invoeren, iets waar de Britten zeer skeptisch over zijn, omdat het banken weg zal jagen.
Vreemd dus dat Cameron zich vandaag ineens achter een typisch Zuid-Europees voorstel schaart. Het uitgeven van Eurobonds komt er in feite op neer dat economisch gezonde landen in het noorden de schulden van het zuiden gaan dragen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is er dan ook fel tegen. Volgens Cameron is het nodig een "een einde te maken aan de speculatie over de toekomst van de euro."
Vanwaar deze toenaderingspoging?
Dit weekeinde komen de regeringsleiders van de G8 en de NAVO samen in de Verenigde Staten. Cameron zal Hollande daar vragen de meer dan drieduizend Franse troepen die in Afghanistan actief zijn, niet vroegtijdig terug te trekken. De bondgenoten hebben 2014 als einddatum afgesproken. Als Frankrijk misschien dit jaar al vertrekt, ondermijnt dat het vertrouwen in de bereidwilligheid van de NAVO om de oorlog tot een goed einde te brengen.
Voor wat, hoort wat? Voor Cameron zou het geen ongelukkige uitruil zijn. De Britten doen immers niet mee aan de euro, dus ook niet aan Eurobonds. Wij zitten echter met de gebakken peren. "Transferunion", noemen de Duitsers het: het noorden betaalt, terwijl het zuiden op de pof leeft. Met Britse steun is dat een stapje dichterbij gekomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten