We zijn nog niet af van Henk Bleker

Geen categoriemei 05 2012, 15:15
Nu Henk Bleker meedoet met de lijsttrekkersverkiezingen is het spel om de macht begonnen. Zijn slogan: Eerlijk. Helder. Henk.
Het CDA mag blij zijn dat het een commissie heeft ingesteld om de sollicitaties van CDA'ers die lijsttrekker willen worden kritisch tegen het licht te houden. Harry Wesselink - wie kent hem niet na het optreden bij de VARA gisteren, ik lag in een deuk - is geen serieuze kandidaat, zo meent bijvoorbeeld CDA-burgemeester Michael Sijbom, die onder Balkenende de communicatie van het CDA verzorgde. Wesselink zal vandaag hoogstwaarschijnlijk worden geweigerd door de solliciatiecommissie. Dat weet hij zelf ook; hij begon gisteren bij Pauw & Witteman al te jammeren dat de commissie niet genoeg tijd heeft om zijn dossier van honderden pagina's door te lezen.
Serieuzer, maar evengoed geschift, althans op het eerste gezicht, is de kandidatuur van Henk Bleker, nu nog staatssecretaris. Hij zorgde er als waarnemend partijvoorzitter voor dat het CDA met de PVV in zee ging. Hij hield lang vol geen functie te ambiëren binnen het te vormen kabinet en werd toch staatssecretaris. We kennen Bleker als een toneelspeler, iemand die speelt dat hij bescheiden en betrokken is, maar dat toneelspel zo goed beheerst dat hij authentiek overkomt, niet onbelangrijk in deze tijd.
De media genieten ervan; het is lang geleden dat een politicus (tien jaar om precies te zijn) zich zo soepeltjes beweegt voor de camera's als Bleker. Hij houdt de journalistiek bezig, hoe zeer de meeste journalisten de afgelopen uren ook hebben gelachen om zijn kandidatuur en zijn persconferentie. Bleker schaamt zich nergens voor. Niet voor zijn jonge vlam van NRC, niet voor het toegeschoven briefje aan Mauro op live-televisie, niet voor zijn minutenlange gedraai voor de camera's als hij iets niet mag zeggen en het toch doet, en niet voor zijn geflipflop als het gaat om de samenwerking met de PVV.
Het lijkt allemaal van hem af te glijden. Gisteren moest ik nog lachen om de bekendmaking dat Bleker CDA-leider wil worden. Welke CDA'er ziet hem nou zitten? Ik ken CDA'ers die dreigen de partij de rug toe te keren als hij partijleider wordt. Is Bleker zich soms niet bewust van zijn imago? Vandaag ben ik uitgelachen. Bleker is zich zeer bewust van zijn imago. Hij gebruikt dat imago nu om partijleider te worden. Bleker heeft Jack de Vries aangesteld als een soort van campagneleider (De Vries ontkent dat, hij zou alleen de persconferentie hebben georganiseerd), en dat betekent volgens spindoctor Kay van de Linde dat de andere kandidaten kunnen inpakken.
De campagneslogan van Bleker: Eerlijk. Helder. Henk. Hij heeft vanochtend nog petjes laten maken. (foto 1 en foto 2, gemaakt door NOS-verslaggever Xander van der Wulp). Bleker wil van het CDA een brede volkspartij maken, zei hij vandaag. Ook zei hij trots te zijn op wat het kabinet al heeft bereikt, want het kabinet heeft Nederland veiliger gemaakt. Dat is een ander geluid dan we tot nu toe hebben gehoord van bijvoorbeeld CDA-kandidaat Liesbeth Spies. Kansloos is hij dus zeker niet. Sterker nog, mijn Bleker-scepcis is verdwenen; ik durf de stelling aan dat Bleker een van de grootste kanshebbers is voor het partijleiderschap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten