Wilders blundert: binnen EFTA/EEA hebben we minder zeggenschap, niet meer

Geen categoriemei 02 2012, 12:44
En de grenzen blijven ook gewoon open.
Geert Wilders wil uit de Europese Unie. Dat heeft hij gisteren vanuit de Verenigde Staten laten weten. Daarvoor in de plaats wil hij lid worden van de Europese Economische Ruimte of de Europese Vrijhandelsassociatie, „zodat de economische voordelen blijven. We zijn zonder lid te zijn van de EU en de eurozone dan weer baas over eigen regels, zoals over wie het land binnenkomt, immigratie en de eigen munt.”
Klaarblijkelijk moet ook Geert Wilders even wennen aan het feit dat hij gewoon weer alles mag zeggen waar hij zin in heeft. Over zijn argumentatie had hij namelijk niet zo goed nagedacht. De Vrijhandelsassociatie garandeert net zo goed vrij verkeer van personen als lidmaatschap van de Europese Unie. Lid worden van de EVA betekent zelfs dat we geen inspraak krijgen op bijvoorbeeld het Groenboek Gezinshereniging van Eurocommissaris Malmström, terwijl we het indirect wel door onze strot geduwd krijgen.
Hoe dat zo? De gehele EVA is lid van Schengen. Liechtenstein was het laatste land dat door de pomp gingNu zijn alle vier de landen onderdeel van het akkoord dat vrij verkeer van personen garandeert. Daarmee is alle Europese regelgeving op het gebied van immigratie ook op de EVA van toepassing. De handleiding voor gelukszoekers wordt er alleen iets dikker op; willen ze naar Nederland, dan zullen ze een tussenstop moeten maken in een EU-lidstaat. Voor een gelukszoeker is die tussenstop het meer dan waard, want de regels zullen zonder Nederland alleen maar soepeler worden. Wij waren juist één van de spaarzame bepleiters van strengere regels op het gebied van immigratie, en zonder ons zullen de andere lidstaten hun kans grijpen om de regelgeving nog meer te versoepelen. Nederland uit de Europese Unie betekent dat de D66-achtigen alsnog winnen: er komt een nog grotere Europese Unie (welkom, Turkije!) met vooral heel veel vrij verkeer van criminelen en gelukszoekers. Voor de bonus: ze kunnen allemaal in één keer doorlopen richting Nederland.
Nog erger zou het zijn als Nederland toetreedt tot de Europese Economische Ruimte. Het akkoord bevordert „vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen”. U vindt dat het klinkt als Europese Unie, maar dan met een andere naam? Dat is het ook. Meedoen met de EER betekent net zozeer dat je in de blij-wereldburgerlijke pas moet lopen als wanneer je lid bent van de EU zelf. Op het gebied van onder meer milieunormen, sociale zaken en volksgezondheid is het de bedoeling dat EER-leden gewoon meedoen met de Brusselse wals. Maar dan, inderdaad, zonder erover te mogen meepraten.
Meer Europese bemoeizucht, wijd opengesperde grenzen en volstrekt geen inspraak. Dat is het model waar Geert Wilders gisteren voor pleitte. Het valt te hopen dat hij nog even teruggaat naar de tekentafel voor hij dit punt in zijn verkiezingsprogramma opneemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten