Gooit Tofik Dibi de handdoek in de ring?

Geen categoriejun 11 2012, 18:59
Tofik Dibi wil graag op plek tien van de kieslijst van GroenLinks staan voor de komende verkiezingen.
Tofik Dibi zegt dat hij weliswaar een plek ambiëert op de kieslijst van GroenLinks, maar dan niet op de tweede positie. Hij is namelijk bang dat er dan een soort van tweestrijd uitbreekt - tussen mensen die hem daar wel, en mensen die hem daar niet willen hebben. Ofzo.*

Omdat de aandacht vooral uitging naar de strijd om het lijsttrekkerschap tussen hem en Jolande Sap, raakt volgens Dibi het grote verhaal van de partij ondergesneeuwd. Een nieuwe strijd om de tweede plek op de kieslijst, waar Dibi na zijn verloren strijd om het lijsttrekkerschap op aanstuurde, zou hetzelfde veroorzaken.

"Ik wil dat het gaat om de idealen van GroenLinks", aldus Dibi. "Samen met de partij en vernieuwers in de samenleving wil ik vanaf plek 10 vechten voor meer invloed binnen en buiten het parlement met als inzet minimaal tien mooie groene linkse zetels. Deze verkiezingen gaan niet alleen over 2013, maar ook over 2030".
Waarom hij dan op plek tien moet staan is mij een raadsel. Kun je die 'strijd' niet veel beter voortzetten op tweede plek? Hoe hoger op de lijst, hoe beter; hoe hoger op de lijst, hoe meer invloed je hebt.
Je krijgt de indruk dat Dibi in de gaten heeft dat hij zichzelf alles behalve populair heeft gemaakt en niemand voor de voeten wil lopen. GroenLinks staat op dit moment in de peilingen op zes zetels, dus als hij inderdaad op tien komt wordt het in theorie nog lastig voor hem om terug te komen in de Tweede Kamer.**
Sneu hoor, voor Dibi: de stalinisten die het voor het zeggen hebben bij zijn partij hebben hem zo ongeveer naar het politieke equivalent van de goelag gestuurd. Aan de andere kant: wat had hij dan verwacht toen hij lid werd van deze club? Democratie? Laat me niet lachen; Mao en Stalin hadden daar ook niet bijster veel mee.
* Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die hem daadwerkelijk op de tweede plek willen zien. Misschien dat een Jolande Sap publiekelijk zegt dat hij haar 'tweede man' is, maar daar trapt niemand in. Hij heeft voor bijzonder veel verdeeldheid gezorgd, en staat bekend als een parlementariër die zich vrij slecht voorbereid (en dan druk ik het nog zachtjes uit).
** Dat gezegd hebbende is de kans groot dat hij wel genoeg voorkeurstemmen krijgt. Dus ach, misschien dat hij niet eens zo'n heel groot risico neemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten