GroenLinks wordt oud-links

Geen categoriejun 22 2012, 19:00
De nieuwe kandidatenlijst van GroenLinks ziet er niet al te best uit. Oud-links neemt de plek over van de progressief-liberalen.
Fractievoorzitter Jolande Sap heeft een grote schoonmaak gehouden binnen GroenLinks. Tofik Dibi staat op een onverkiesbare plek (nr. 10), Arjan el Fassed is gedaald naar de negende plek (en daar is hij níet blij mee) en Sap heeft een nieuwe nummer twee binnengehaald: voormalig PPR'er Bram van Ojik. Zelf is de lijsttrekker heel blij met de lijst:

Partijleider en lijsttrekker Jolande Sap noemt de lijst een mix van ervaring en expertise. Ze spreekt van groene, sociale kandidaten. "Hiermee blijven we eigenzinnig en vrijzinnig." In haar korte speech bedankte Sap specifiek haar tegenkandidaat bij de lijsttrekkersverkiezing Tofik Dibi. "Dit motiveert ons enorm om er een mooie campagne van te maken."

Onder leiding van Sap neemt GroenLinks dus definitief afscheid van het Femkenisme (een vaag soort links-liberalisme dat populair is bij tieners en de grachtengordel, waarmee de partij toch maar mooi tien zetels wist te halen). De koers van het zinkende GroenLinks-schip zwenkt naar oud-links in een poging te redden wat er te redden valt. Immers, GroenLinks lijkt op 12 september te worden gehalveerd. Sap is bang voor de concurrentie uit de behoudzuchtige linkerhoek (SP, PvdA), dus kiest ze voor Van Ojik als haar 'running mate'.
Ongetwijfeld zullen we de komende maanden meer horen van en over Van Ojik. Zou hij net zo'n schimmig verleden hebben als het opgestapte Kamerlid Wijnand Duyvendak? Van Ojik was vroeger actief lid van de Politieke Partij Radikalen, onder meer als partijvoorzitter. Hij was direct betrokken bij de fusie met de Communistische Partij Nederland en enkele andere margepartijtjes tot GroenLinks. Ik ben benieuwd naar de eerste interviews met Van Ojik in de Volkskrant, Trouw en op televisie bij De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. Wat is zijn visie op de samenleving? Moet alles kapot worden gereguleerd? Wat wordt er allemaal verboden als het aan hem ligt?
Ik ben ook benieuwd welk weekblad of welke krant als eerste met de onthulling komt dat, ik noem maar wat, Van Ojik vroeger flirtte met het moordzuchtige communisme van Mao Zedong.
Overigens, en dit verbaast vooral veel journalisten, vindt de kandidatencommissie van Groenlinks een groot deel van de GroenLinks-kandidatenlijst ongeschikt voor het Kamerlidmaatschap. Lees dit overzichtje van HP/De Tijd of dit bericht van persbureau Novum. De een kan niet tegen de hectiek van Den Haag, de ander heeft te weinig 'drive' en weer een ander is niet inhoudelijk genoeg voor de Tweede Kamer. Het is best treurig dat GroenLinks ongeschikte kandidaten alsnog op de kandidatenlijst heeft geplaatst. De partij gaat aan interne ruzies (die extern worden uitgevochten) ten onder, zoveel is duidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten