Is de SGP de enige conservatieve partij?

Geen categoriejun 21 2012, 10:15
De SGP heeft gisteren het nieuwe verkiezingsprogramma gepresenteerd. De speerpunten: een kleinere overheid, een veiligere samenleving en, jawel, minder Europa.
Gisteren presenteerde de SGP het speerpuntenprogramma Daad bij het Woord. Het is een door en door conservatief verkiezingsprogramma geworden. Ik durf na het lezen ervan de stelling wel aan dat de SGP de enige rechtse partij is die er niet voor terugdeinst om het etiket 'conservatief' opgeplakt te krijgen. Het speerpuntenprogramma bestaat uit drie grote lijnen: meer samenleving, minder staat. Meer groei, minder tekort. Meer Nederland, minder Europa.
Laten we het programma even kort bespreken. De SGP wil een gezinsvriendelijk belastingstelsel en een sociale vlaktaks (met een vrijstelling aan de onderkant en een hoger tarief aan de top). De hypotheekrenteaftrek moet dus worden hervormd, maar alleen zo dat het bespaarde geld via de inkomstenbelasting wordt teruggegeven aan de Nederlandse belastingbetaler. Anders dan bij andere partijen is de HRA bij de SGP dus geen 'bezuiniging' (lees: lastenverzwaring). Het is een echte hervorming, waarbij de burger niet keihard wordt gepakt.
De SGP wil een veiligere samenleving, dus er komen vijfduizend extra politieagenten bij, er wordt niet extra bezuinigd op Defensie en er komen hogere straffen voor zeden- en geweldsdelicten. Eindelijk, eindelijk durft een partij te staan voor Defensie en dus voor de belangen van Nederland. Linkse partijen buitelen over elkaar heen als het gaat om extra miljardenbezuinigingen op Defensie. Het liefst zouden PvdA en SP, die Defensie zien als het afvoerputje van de begroting, de hele krijgsmacht afschaffen. Gelukkig hebben we de SGP nog.
Daarnaast wil de SGP vol inzetten op medisch-ethische thema's. De Abortuswet zou per direct moeten worden afgeschaft. Nu weten zij ook wel dat dat niet realistisch is, dus de SGP zet zich tot die tijd in voor vermindering van het aantal abortussen. Er worden jaarlijks 32.000 kinderen geaborteerd en dat is veel te veel in een land waar anticonceptiemiddelen vrij verkrijgbaar zijn. Hoe minder abortussen, hoe beter. Een prima streven van de SGP dus. Die andere gezinspartij, het CDA, rept er met geen woord over in het concept-verkiezingsprogramma. Daar valt winst te halen voor de SGP.
Verder wil de SGP dat er minder belastinggeld naar Europa gaat en dat Nederland niet meedoet aan het ESM. Een beetje meer eurorealisme is zeer welkom in de Tweede Kamer. Ook wil de SGP de speciale band met Israël aanhalen, "zeker nu de chaos in de regio toeneemt en de radicale islam steeds sterker wordt". Geheel terecht.
Volgens de Volkskrant is er een duidelijke rode draad in het programma:

De rode draad in het programma is de zelfredzaamheid van mensen 'in eigen kring', van mensen die 'hun zaakjes heel goed zelf kunnen behartigen'. De overheid moet zich weer richten op de kerntaken: veiligheid en degelijke financiën, en vooral minder bureaucratie.

Dat zie je inderdaad duidelijk terug. Ik heb slechts één puntje van kritiek: de SGP wil geen cent bezuinigen op Ontwikkelingshulp. Ik snap dat de SGP christelijke naastenliefde en barmhartigheid en meer van die dingen belangrijk vindt, maar waarom kan dat dan ineens niet "in eigen kring" worden geregeld? Als de overheid zich weer moet gaan richten op de kerntaken, waarom moeten er dan miljarden worden weggesluisd naar Afrika? We weten allemaal dat Nederlanders vrijgevig zijn en graag zelf bepalen hoeveel ze aan goede doelen geven. Daar hebben we geen overheid voor nodig. Juist nu moet er flink worden bezuinigd op Ontwikkelingshulp, want het geld is er nu gewoon even niet.
Maar goed, dat is dan ook mijn enige kritiek op het verder zeer sterke verkiezingsprogramma. Ik weet wel zeker dat de SGP een derde zetel gaat binnenslepen, ten koste van het CDA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten