Olievoorraden groeien

Geen categoriejun 15 2012, 9:59
Wonderbaarlijk! U zult het van de meeste media niet hebben meegekregen, maar uit de deze week gepresenteerde cijfers van oliemaatschappij BP blijkt dat de wereldwijde olievoorraden ("proven reserves") vorig jaar met 2 procent stegen ten opzichte van 2010. Toen was er nog voor 46 jaar genoeg olie, nu voor 54 jaar.
Die laatste cijfers gaan er vanuit dat de olieconsumptie- en productie voortaan gelijk blijven, wat natuurlijk niet het geval zal zijn, maar geven op z'n minst een indicatie van de hoeveelheid olie die a) bekend is en b) gelet op de huidige olieprijs kan worden gewonnen.
In werkelijkheid is er voor nog veel langer olie. "Proven reserves" is een wat misleidende term. Er is van tal van plaatsen bekend dat er olie in de grond zit, maar de prijs is te laag om het rendabel te maken daar naar olie te boren. Oliemaatschappijen weten dus niet precies hoeveel olie daar zit, daarom mag het niet worden meegeteld.
Ten slotte moet worden opgemerkt dat er bijna elk jaar nieuwe olievelden worden aangeboord. We hoeven ons de komende tijd dus nog geen zorgen te maken. Er is zat olie!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten