Het koningshuis verklaart vrijheid van meningsuiting de oorlog

Geen categoriejul 18 2012, 15:14
De politierechter in Utrecht heeft een 47-jarige man veroordeeld tot 80 uur werkstraf en 90 dagen celstraf. Zijn misdaad? Hij durfde zich zowaar kritisch uit te laten over de koningin.
Dat monarchen vrijwel geen waardering kunnen opbrengen voor de vrijheid van meningsuiting wisten we natuurlijk al langer. Toch is het enigszins verrassend dat de politierechter te Utrecht hier nu in meegaat door een 47-jarige man te veroordelen voor het 'beledigen' van het staatshoofd:

Een 47-jarige man is vandaag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot 80 uur werkstraf en 90 dagen celstraf, waarvan 77 dagen voorwaardelijk, voor het beledigen van koningin Beatrix.

Dat het niet om een lieverdje gaat moge duidelijk zijn: de man bedreigde blijkbaar de burgemeester van Veenendaal en Rhenen. Dat is niet netjes en moet worden bestraft.
Maar dat geldt - in een vrij land tenminste - niet voor 'belediging van het staatshoofd'. In brieven aan de koningin noemde de binnenvaartschipper Trix een 'zondaar' en een 'oplichtster'. Hij vond het, schreef hij, belachelijk dat zij en haar gezin jaarlijks miljoenen opstrijken, terwijl de ene na de andere hardwerkenende Nederlander naar de voedselbank wordt gestuurd omdat hij niet langer in staat is voor zichzelf te zorgen.
Om het verhaal nog erger te maken blijkt dat de man zwakbegaafd is én dat hij tijdens de zitting zijn excuses heeft aangeboden. Hij schreef de boze brieven omdat hij niet met de druk van zijn faillisement kon omgaan. Een mens met empathie kan zich daarin inleven en denkt dan 'laat hem maar gaan'.
Helaas denkt het OM, en ongetwijfeld de koningin zelf, daar anders over. De zwakbegaafde man die ook nog eens met een burnout worstelt moet bestraft worden. Je kan van alles denken en zeggen, maar wee je gebeentje als je de koningin durft te bekritiseren: dan is de wereld opeens te klein.
Ik begrijp werkelijk niet dat er nog mensen zijn die Trix verdedigen. Dit soort gedrag is totaal onacceptabel. De vrijheid van meningsuiting dient voor iedereen te gelden, zéker voor mensen die een ongekozen staatshoofd het vuur aan de schenen leggen. It comes with the job.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten