CPB: PvdA en SP gaan de economie kapotbelasten

Geen categorieaug 27 2012, 12:44
Het Centraal Planbureau heeft de programma's doorberekend van de belangrijkste partijen die meedoen aan de verkiezingen. De conclusie: de SP en de PvdA maken de economie helemaal kapot.
Als het economische plan van Samsom en zijn sociaaldemocraten geïmplementeerd wordt daalt de groei van de economie met maar liefst 2,3%. Daarnaast gaan er in dat geval honderdduizenden banen verloren. Dat laatste geldt ook voor het economische plan van de Socialistische Partij.
De PvdA heeft al gereageerd op de conclusies van het CPB:

Met het programma „stomen wij in deze tijden van crisis ons land klaar voor de toekomst”. De partij stelt de overheidfinanciën op orde te brengen, de koopkracht op peil te houden en de sociale voorzieningen in stand te houden. De PvdA heeft daarmee naar eigen zeggen „een uniek programma”, zo reageert het op de presentatie van de cijfers door het CPB.

Kortom, men steekt de kop weer eens volledig in het zand. Een uniek programma? Ja, in die zin dat jullie plan de economie he-le-maal kapot belast. Er is maar één partij die zich in dat opzicht met jullie kan meten, te weten het jongere socialistische broertje, de SP.
En raad eens wiens plannen het beste uitpakken voor de economie? Juist, de PVV, en - met stip het beste programma - de VVD.
Over het plan van de PVV heeft het CPB het volgende te melden:

De plannen van de PVV scoren goed op korte termijn. Van alle partijen zorgt de PVV met 0,7 procent voor de meeste economische groei in 2017. Ook bij de bestrijding van werkloosheid komt de PVV goed uit de bus, met een afname van 0,5 procent in 2017 ten opzichte van de huidige verwachtingen.

Heel leuk, natuurlijk, het vervelende is alleen dat de plannen van Wilders en de zijnen oplange termijn juist slecht uitpakken, in ieder geval wat betreft de werkgelegenheid. Helemaal verrassend is dat natuurlijk niet: de PVV is economisch behoorlijk links. Een progressief economisch beleid bestraft succes, beloont luiheid, en maakt werkgevers het leven bijkans onmogelijk. 
En dus is de VVD de grote winnaar:

Met name de belastingmaatregelen van VVD, CDA en GroenLinks leiden in de periode tot 2040 tot groei van de werkgelegenheid. De SP boekt hier de slechtste resultaten. Volgens CPB-directeur Coen Teulings is het verschil tussen VVD en SP in 2040 een half miljoen banen.

Een half miljoen banen gaan dus verloren als Roemer (of Samsom, trouwens) aan de macht komt. Als u iemand kent die op de SP stemt kunt u hem of haar dus alvast even bedanken dat uw kind dan wel kleinkind werkloos zal zijn. 
Tenslotte zorgen de plannen van de VVD voor de grootste afname van het overheidstekort: in 2017 komt men dan uit op 1,1%. Ik weet het: feest! Een tekort van 'slechts' 1,1%! Fan-tas-tisch he?
Het trieste is dat 1,1% tegenwoordig een prestatie van formaat is in Nederland. De andere partijen maken er namelijk een nog grotere puinhoop van.
Als de PvdA en de SP het voor het zeggen krijgen wordt de economie kapot belast, verdwijnen er 500.000 banen, en blijft de overheid veel te veel uitgevenWe kunnen uit de berekeningen van het CPB dus concluderen dat Rutte gelijk had toen hij gisteren beweerde dat socialisten willen dat "iedereen gelijk in armoede" wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten