Industriepolitiek is altijd een slecht idee

Geen categorieaug 19 2012, 15:15
De overheid moet geen winnaars en verliezers aanwijzen. Elke studie voor dezelfde prijs!
Wim van der Leegte, eigenaar van de VDL Groep dat eerder dit jaar het noodlijdende Nedcar opkocht, pleitte gisteren in EenVandaag voor een nieuwe industriepolitiek: Vanwege het grote tekort aan technisch personeel zouden technische opleidingen gratis moeten worden.
Ronald Plasterk (PvdA) heeft dat al eens eerder voorgesteld. Hoewel zijn plan niet in het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid is opgenomen, uitte hij in de uitzending enige sympathie voor het voorstel van Van der Leegte.
Uit een peiling van het actualiteitenprogramma bleek voor het plan geen meerderheid onder de kiezers te halen, maar zo'n 65 procent is er wel voor om studies met een hoge baankans goedkoper te maken. Dat komt op hetzelfde neer. 20 procent van de stemmers begrijpt blijkbaar niet waar het over gaat.
Mark Harbers (VVD) was kritisch. Hij wil wel dat studenten beter nadenken voordat zij een studiekeuze maken, maar vindt niet dat de overheid hen moet prikkelen tot het maken van wat op een gegeven moment de "juiste" keuze wordt geacht. Laat het bedrijfsleven, dat zo'n behoefte heeft aan technisch personeel, zelf in actie komen. Studiebeurzen van ASM en Shell? Waarom niet? Maar laat niet de overheid jongeren proberen te bewegen tot het maken van een andere studiekeuze.
Er zijn tienduizenden facatures voor technisch geschoold personeel, maar evenveel jongeren die liever psychologie of media en cultuur gaan studeren. Het is jammer dat studenten niet beter reageren op de vraag vanuit de markt, maar de politici kunnen niet voorzien waar de industrie over tien jaar om vraagt. Er is nu gebrek aan technisch personeel, maar over enkele jaren zou evengoed een tekort kunnen ontstaan aan advocaten. Moet de overheid dan technische opleidingen weer duurder maken en rechten goedkoper? Zo blijf je bezig.
Werkloze jongeren kunnen al moeilijk aan een uitkering komen, maar dat weerhoudt velen er blijkbaar niet van een studie te volgen die hen maar een geringe kans geeft op een baan. Wellicht dat zij twee keer na gaan denken als de studiebeurs wordt afgeschaft en vervangen met een leenstelsel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten