Over de sekte die Libertarische Partij heet

Geen categorieaug 21 2012, 15:15
Zoals communisten zich tot de PvdA verhouden, zo verhouden deze libertariërs zich tot de VVD.
Het is een behoefte die al enkele tijd in opkomst is: een zogenaamd 'redelijk alternatief' voor de VVD. De VVD zou het liberale bloed hebben gemengd met dat van andere stromingen. Zelfs in bed zijn gekropen met de SGP. Kan je nagaan!
Een aantal van deze teleurgestelde VVD'ers heeft comfort gevonden bij de Libertarische Partij, die vooralsnog behoorlijk onder de radar opereert. Dat vinden sommige collega's van mij verschrikkelijk, maar ik maal er niet zo om. Waarom? We hebben met de SP en PvdD al genoeg partijen met extremistische trekjes in de Kamer zitten. Ook met het oog op de (mogelijk) toetredende 50PLUS en PiratenPartij lijkt mij dat de verdere versnippering van de Hollandse politiek geen broodnodige stabielere regeringen gaat opleveren.
Maar ook inhoudelijk gaat het verkiezingsprogramma van de LP nergens over. Sterker nog: het is evenals het campagnevod van de SP net zo onhoudbaar als een Zeeuwse dam uit 1953. Er wordt gepleit voor het 'drastisch verlagen' en onmiddellijke afschaffen van zo goed als iedere denkbare vorm van belastingen. Ja, dat klinkt hartstikke leuk, maar de Staat heeft verplichtingen lopen die je niet in één keer kan aflossen. Aan deze ideologische liberale zuiverheid hangt dus een prijskaartje wat vele tientallen miljarden euro's bedraagt.
Mocht het LP-programma dus in de praktijk worden gebracht, dan betekent dat gewoon dat de balans van BV Nederland behoorlijk doorslaat naar de verkeerde kant. Belastingen verlagen willen we allemaal wel; je kan het alleen niet nu en meteen doen. Nee, zelfs als liberale partij kan je dat niet maken.
Het is echter precies dat pragmatisme dat ontbreekt bij de gasten. Ik heb van mensen die met 'm hebben staan borrelen begrepen dat lijsttrekker Toine Manders zelfs voorstander is van het privatiseren van de politie. Als burger moet je dan 'kiezen' door welke politiemacht je graag beschermd wil worden. Als je als land maar meteen wil vervallen in complete anarchie, moet je inderdaad de politie afschaffen en burgers een vrijbrief verkopen allerlei knokploegjes op te richten die onder het mom van 'veiligheid waarborgen' door de straten mogen patrouilleren. Over het geweldsmonopolie van de overheid en de vrijheidsbenemende maatregelen die je echt niet door private organisaties kan laten uitvoeren hebben we het dan nog niet eens gehad.
Kortom: wat de LP wil, is domweg niet realistisch. Het is een rancunepartijtje dat wat aanschopt tegen de VVD, omdat deze partij wél weet wanneer je met ideologie moet stoppen en pragmatisme moet inzetten. De libertarische ideologische zuiverheid richt mensen ten gronde, net zoals het communisme dat met Oost-Europa heeft gedaan in de tweede helft van de twintigste eeuw.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten