PVV wil zelfverdediging legaliseren

Geen categorieaug 14 2012, 10:14
Het is verkiezingstijd! U weet wat dat betekent: sommige partijen komen zowaar op de proppen met enkele goede ideeën.
Let wel, de meeste van deze proefballonnetjes hebben geen enkele kans van slagen in de Tweede Kamer: men laat ze puur en alleen op voor de bühne. Na de verkiezingen worden ze snel weer onder het tapijt geveegd, en heeft niemand het meer over ze.
Ik denk echter dat het meest recente voorstel van de PVV wél serieus genomen zal worden door de andere partijen, en dan met name door de VVD en het CDA. Kamerlid Lilian Helder wil de regels rond noodweer namelijk veranderen:

Mensen die inbrekers met proportioneel geweld hun huis uit jagen, moeten door de politie niet worden gezien als verdachte. De inbreker moet eerst maar eens uitleggen wat hij in andermans huis deed. Dat vindt Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV. Zij werkt aan een initiatiefwetsvoorstel om de regels rond noodweer te veranderen.

De VVD en het CDA hebben in een eerder stadium al aangegeven het hier in mindere of meerdere mate mee eens te zijn. De enigen die het er, naar alle waarschijnlijkheid, niet mee eens zijn, zijn onze dappere jongens en meisjes van de politie, die ons recentelijk adviseerden om onszelf vooral niet te verdedigen als we worden overvallen. Gelukkig maken agenten de wet echter niet, maar moeten ze hem uitvoeren.
Toch is niet alles koek en ei: de partijen hebben het nog steeds over 'proportioneel verzet'. Dames en heren, als iemand inbreekt in mijn huis, is iedere soort geweld van mijn kant 'proportioneel'. Als de dief in spe niet elkaar geslagen wil worden door een boze vent met een honkbalknuppel, moet hij mijn huis niet ongevraagd betreden.
De notie dat het geweld van degene die zijn bezittingen of zichzelf beschermt 'proportioneel' moet zijn is achterhaald, desastreus en potientieel levensgevaarlijk. Een bedreigde, brave burger moet zich niet afvragen of het 'te ver' gaat wat hij doet; hij moet gewoon in staat stellen om zichzelf en de zijnen te beschermen. Ja, ten koste van alles, zeker ten koste van de gezondheid van een inbreker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten