Rechtse messias in links omroepland? (+update)

Geen categorieaug 08 2012, 10:15
De Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch heeft een meerderheidsbelang in de Eredivisie verworven. Dat de NOS hiervan meteen in paniek springt, is een goed teken.
Kennen we Rupert Murdoch nog - de man achter News Corp., Sky en Fox? Vast wel. Samen met zijn zoon is hij veelvuldig in het nieuws geweest rond het 'phonehacking'-schandaal bij de krant News of the World. Maar naast uitbater van Engelse schandaalkranten is Murdoch ook één van 's werelds grootste spelers op de televisiemarkt. En het is in die hoedanigheid dat Murdoch in Nederland van zich laat horen:

De Nederlandse eredivisieclubs hebben de grootste tv-deal in de historie van het voetbal gesloten. Voor meer dan 1 miljard euro worden de uitzendrechten vanaf het seizoen 2013-2014 voor twaalf jaar verkocht aan het Amerikaanse tv-netwerk Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch, dat onder de naam Sky eerder dit jaar ook de rechten van de Bundesliga heeft gekocht.

Lijkt mij persoonlijk een prachtige deal. Rupert Murdoch wil blijkbaar dolgraag Nederland toevoegen aan zijn imperium, en de Nederlandse eredivisieclubs hebben in veel gevallen nog wel wat schulden weg te poetsen. Door elkaars belangen te garanderen (Murdoch gaat de financieel geplaagde Hollandse profvoetbalverenigingen steunen, maar mag ook hun wedstrijden uitzenden) is er volgens mij een gedegen deal gesloten. Zeker bekeken vanaf de kant van de Eredivisieclubs, die Murdochs media-imperialisme hebben gebruikt om de man een recordbedrag te laten ophoesten: 'Uitzendrechten halen? Dan ga je daarvoor betalen!'
Maar wanneer verstandige rechtse mensen zaken doen, is er altijd weer een linkse zeurpiet die het allemaal niet eerlijk vindt. Want grote bedragen die over tafel gaan, dat zou verboden moeten worden. In dit geval is het de NOS die een heel klaagartikel op de website heeft gekieperd. NOS-directeur Jan de Jong schetst een karikatuur van de gehele situatie:

Het is nog niet duidelijk wat de overname gaat betekenen voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. De Jong: "We willen de rechten graag hebben en voor alle voetballiefhebber toegankelijk laten zijn, maar niet tot elke prijs. Als wij moeten gaan concurreren met een partij als Murdoch, moet het wel redelijk en billijk blijven."

"Als je NOS Studio Sport vergelijkt met het Rijksmuseum waar je vrij toegankelijk naar binnen kan en de Nachtwacht kan zien, is er nu iemand gekomen die de Nachtwacht voor zijn privécollectie heeft gekocht. Als je die wil zien, dan mag dat, maar dan moet je er veel meer voor betalen dan de anderhalve euro die de NOS per maand kost", stelt De Jong.

Wat een afgunst voor iemand die gewoon z'n geld heeft verdiend op de markt, in plaats van cadeau gekregen van de belastingbetaler. Het zal mij persoonlijk een worst zijn of de NOS in staat is de uitzendrechten van Eredivisie-duels te behouden. Mocht het te duur zijn voor de staatsomroep, dan zijn er altijd nog RTL of SBS die graag de sportkijker aan zich willen binden. Plus dat Europese regelgeving regelt dat samenvattingen van wedstrijden op minstens één open net te zien moeten zijn: als Murdoch z'n prijs zo hoog opdrijft, dat zelfs RTL en SBS het zich niet kunnen veroorloven, dan wordt aan die richtlijn dus niet aan voldaan.
Daarnaast vind ik het helemaal niet erg als mensen straks wat meer moeten betalen voor 'de Nachtwacht.' Nu betaalt iedere Nederlander anderhalve euro voor dat schilderij, ook degenen die helemaal niks hebben met voetbal en het nooit vrijwillig zouden aangapen. Mocht de Eredivisie vertrekken naar een commerciële partij, dan wordt die anderhalve euro misschien wat meer, maar hoeft die niet meer te worden opgebracht door mensen die niks met de sport hebben. Dát lijkt me alleen maar winst. Maar zoniet de NOS, die als communistische overheidsonderneming graag alle touwtjes stevig zelf in handen houdt.
In tijden dat de publieke omroep zich zelfs bij een 'rechts' kabinet overeind blijkt te kunnen houden, infiltratie door rechtse omroepen mislukt, moet er steun gezocht worden van buitenaf. Rupert Murdoch neemt een belang in de Eredivisie-wedstrijden, maar hopelijk is dit niet het laatste wat we van hem horen hier. Nederland heeft behoefte aan wat verrechtsing; zeker op de televisie.
UPDATE: De NOS krijgt steun van zusterpartijen SP en de PvdA. Beiden hebben aangekondigd Kamervragen te stellen. "Ik wil dat de regering in ieder geval garandeert dat samenvattingen op zondagavond 19.00 uur uitgezonden worden," zegt de SP. Zo ziet u maar weer. Als de NOS het niet zelf kan, dan moet de overheid maar inspringen voor eenieders favoriete linkse hobby.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten