Rutte maakt meters op Roemer

Geen categorieaug 05 2012, 11:30
Nog vijf weken te gaan, maar Rutte lijkt de strijd met Roemer in zijn voordeel te kunnen beslechten. De VVD staat er goed voor.
De nieuwe peiling van de Maurice de Hond is een opsteker voor de grootste regeringspartij: de VVD wint een zetel en staat daarmee op een virtueel aantal van 32.
Het aardige is dat die zetel is veroverd op de PVV. Dat geeft ook wel aan dat echt niks of niemand veilig is voor de allesbeslissende tweestrijd tussen degelijk financieel beleid (ergo, Rutte) en maoïstisch potveren (ergo, Kim Jong Emile). Al start je duizend campagnes over Europa en bouw je een miljoen klaagmuren over veelverdienende EU-ambtenaren, ook de PVV-kiezer krijgt te maken met de fundamentele keuze of de premier rechts of links wordt. Zelfs politiek strateeg Wilders spint zich daar geen weg uit naar buiten. Wordt het Rutte, of wordt het Roemer?
Toegegeven, als we het slagveld nu overzien valt op dat de SP nog steeds twee zetels op de VVD voorstaat. Echter, het is nog maar de vraag voor hoe lang. Wanneer de Rutte-Roemer-strijd straks voortduurt, zullen alle kiezers behalve de echte hard core-aanhangers in een positie worden gebracht dat ze kleur moeten bekennen. Kiezen ze voor de enige echte linkse partij van Nederland, of de enige echte rechtse partij?
En wanneer die ontwikkeling zich gaat aftekenen, zien we gewoon dat Rutte veel betere papieren heeft dan Roemer. De Hond onderzocht bij welke partijen Rutte goed ligt, en bij welke Roemer. Het blijkt dat de zittende premier de voorkeur geniet bij niet alleen VVD en CDA, maar ook PVV, ChristenUnie en D66. Roemer, daarentegen, kan alleen rekenen op steun bij GroenLinks, PvdA en de SP. Wanneer we iedereen bij elkaar optellen blijkt dat 47% van de Nederlanders liever Rutte heeft, tegenover slechts 40% voor Roemer. Zeven procent: dat is een aanmerkelijk verschil.
Kortom: Rutte kan zich nog even goed uitrekken om dan ontspannen de campagne in te gaan. Over vijf weken mag hij naar alle waarschijnlijkheid zichzelf opvolgen als premier van Nederland.
De gehele peiling: SP 34, VVD 32 (+1), PVV 18 (-1), PvdA 17, D66 15, CDA 14, CU 7, GL 5, SGP 3, PvdD 3, 50p 1, PP 1
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten