Debat over vrij wapenbezit

Geen categorieapr 13 2013, 22:18
Wapens.
Afgelopen donderdag heeft de Amerikaanse senaat de Filibuster - een parlementaire obstructieve procedure om te voorkomen dat een wetsvoorstel in stemming kan worden gebracht - om de behandeling van een wetsvoorstel, dat het vrij wapenbezit aan banden moet leggen, te blokkeren met een overweldigende meerderheid 68-31 doorbroken. Om een filibuster te neutraliseren is meerderheid van 60 stemmen nodig. Deze filibuster van een aantal Republikeinse senatoren onder leiding van de libertarische Tea Party senator Rand Paul was een poging om het Second Amendment, dat vrij wapenbezit in de VS mogelijk maakt, te beschermen. Over de historische betekenis van de Second Amendment is een hele goeie documentaire gemaakt: In Search For The Second Amendment.
De stemming van afgelopen donderdag maakt een debat en stemming mogelijk over een uitgekleed wetsvoorstel, dat een zeer bescheiden inperking betekent op het vrij wapenbezit. Het wetsvoorstel behelst screening van kopers van wapens via internet en in zogenaamde gunshows. Voor particuliere verkoop van wapens geldt geen screeningsplicht. President Obama wil een verder gaande beperking van het vrij wapenbezit. Hij wil een verbod op semi-automatische wapens en grote magazijnen munitie in vuurwapens. Dit is politiek onhaalbaar in de Senaat, waar een aantal Democratische senatoren uit conservatievere staten in 2014 moeten worden herkozen. In het Huis van Afgevaardigden, met een Republikeinse meerderheid lijkt er weinig steun te zijn voor de senaatsversie van Gun Control.
Sinds een aantal schietpartijen vorig jaar, waaronder een schietincident op een school in Connecticut, woedt er in Amerika een levendig debat over vrij wapenbezit, maar geen debat over de effectiviteit van vergaande regulering van wapenbezit. President Obama voert een felle campagne om het wapenbezit vergaand te beperken. Misschien zou de voormalige docent constitutioneel recht het second amendment wel uit de Amerikaanse Grondwet willen schrappen. Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking is echter hartgrondig voorstander van vrij wapenbezit, maar een meerderheid is ook voorstander van beperking van dit wapenbezit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten