Telegraaf: spreekbuis van de Oranjes

Geen categorieapr 07 2013, 18:59
Dat De Telegraaf fan van de Oranjes is wisten we al, maar de krant voor blauwbloedig Nederland maakt het nu wel heel bont.
"Nog meer Kamerleden leggen geen eed af", las ik vanmiddag op de voorpagina van Telegraaf.nl. "16 politici krenken Kroon". Het artikel gaat verder:

Zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen geen eed of belofte af bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zei voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf zondag in Buitenhof. De Graaf is voorzitter van de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, die op de dag van de troonswisseling bijeenkomt.

Ja, ja, de krant van, voor en door monarchisten heeft republikeinen kei-hard de oorlog verklaard. Kamerleden moeten de eed afleggen nu Willem-Alexander koning wordt, of ze moeten vrezen voor de enorme, kille woede van De Telegraaf. Negen Kamerleden werden eerder al op het hakblok gelegd, de andere weigeraars moeten er binnenkort ongetwijfeld ook aan geloven.
Vervolgens citeert De Oranjegraaf voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf die zegt het jammer te vinden dat er Kamerleden zijn die de eed weigeren. Als je bij de inhuldiging bent kun je die eed toch ook afleggen?
Nee, meneer De Graaf en De Telegraaf (grappig, die overeenkomst), dat is helemaal niet logisch. Als republikeins Kamerlid kun je het namelijk prima aanwezig zijn bij de inhuldiging, zonder je verder te verbinden met het lot van het koningshuis. Met de eed ligt dat net even anders:

Namens de Kamerleden en de Statenleden uit de Antillen legt de voorzitter van de Verenigde Vergadering een plechtige verklaring af. Aan de nieuwe koning wordt trouw gezworen of beloofd. De leden bevestigen dit met een eed of belofte.

Je zou denken dat de redactie van De Telegraaf en de heer De Graaf ook kunnen lezen en best kunnen begrijpen waarom republikeinse Kamerleden de eed niet kunnen en willen afleggen.
Dat heeft niets te maken met verraad, en ook niet met het 'krenken' van 'de kroon'. Nee, het gaat om iets geheel anders: trouw blijven aan je principes. Juist een krant zou dat moeten kunnen waarderen, of niet, meneer Paradijs?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten