VVD waarschuwt Eerste Kamer: 'Meedoen, of opdoeken die handel!'

Geen categorieapr 19 2013, 15:14
Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, heeft de Eerste Kamer vandaag feitelijk de oorlog verklaard.
Zijn boodschap aan de senaat? Of de Eerste Kamerleden stellen zich constructief op, of ze kunnen beter op zoek naar een andere baan. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf (achter betaalmuur, ingekorte versie hier):

„Als de Eerste Kamer het politiek primaat van de Tweede Kamer continu gaat ondermijnen, dan krijg je een dubbeling van rollen. Dan heeft de Eerste Kamer geen toegevoegde waarde”, aldus Zijlstra.

Zijlstra ergert zich eraan dat de Eerste Kamer zich tegenwoordig als een junior versie van de Tweede Kamer gedraagt. Wetgeving wordt niet goedgekeurd of afgekeurd omdat de wet al dan niet goed in elkaar zit, maar omdat men het politiek niet mee eens is.
In zo'n situatie creëer je een onwerkbare situatie, aldus Zijlstra. En dan zit er maar één ding op: opdoeken die handel.

"Ja, in die situatie. Want dan moet je voor een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer een coalitie vormen van ongeveer honderd zetels in de Tweede Kamer. En als je dat hebt, zijn er over twee jaar provinciale verkiezingen, treedt er vervolgens een nieuwe senaat aan, en moet je weer gaan schuiven. Ik ga er nog steeds van uit dat de senaat gewoon zijn authentieke rol oppakt. Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie".

Ik blijf erbij dat de coalitiegenoten zelf een fout hebben gemaakt door de Eerste Kamer feitelijk compleet te negeren. Ze hadden deze situatie van te voren moeten kunnen zien aankomen - iedereen waarschuwde er namelijk al voor, maar PvdA en VVD negeerden de kritische geluiden gewoon onder het motto, 'het zal wel loslopen'.
Nou, dat zal het dus niet. Sterker nog, het is een enorme puinhoop, met een kabinet dat eerder een minderheids- dan een meerderheidsregering is, en voor ieder aspect van zijn beleid moet knokken.
Zijlstra kan de Eerste Kamer daar nu dan wel de schuld van geven, maar feitelijk heeft hij deze situatie toch echt aan zichzelf te danken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten