Dodenherdenking: haatsjeik geeft preek

Geen categoriemei 04 2013, 13:59
Een portie haat op de dag dat we de doden herdenken? Gezellig!<--break->
Heerlijk! We krijgen eindelijk weer eens wat afwisseling. Tot nu toe stond Dodenherdenkingsdag in het teken van nationale eenheid en broederschap. Gelukkig voor mensen die dat een beetje saai vinden heeft de Islamitische Universiteit Rotterdam een heel ander plan van aanpak, aldus De Telegraaf vanochtend:

Er is veel woede en verbijstering over de lezing die de omstreden haatsjeik dr. Jassem al-Mutawa vandaag, op de dag van dodenherdenking, gaat houden op de Islamitische Universiteit Rotterdam.

Al-Mutawa, die uit Koeweit komt, is voorzitter van de fundamentalistische zender Iqraa TV, een een jodenhater eerste klas. Daarnaast behandelt hij vrouwen bijzonder hardhandig. Zo wist hij zijn volgelingen eens te vertellen dat vrouwen best gestenigd mogen worden als ze er een buitenechtelijke relatie op nahouden, omdat dat ook gebeurt bij apen. Ja, dat leest u goed, Al-Mutawa vindt apen en vrouwen dus precies dezelfde wezens.
De voorzitter van het Centraal Joods Overleg Jigal Markuszower zegt dan ook dat de beslissing om die radicaal juist vandaag te laten preken "onsmakelijk en respectloos" is. "Op 4 mei moeten we ons bezighouden met respect voor alle slachtoffers die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en voor militairen die gevallen zijn voor vredesmissies juist om herhaling te voorkomen. Dat aanvoelen is een kwestie van beschaving die wij hier samen hebben opgebouwd. Deze universiteit heeft dat respect waarop wij met elkaar omgaan in Nederland niet begrepen."
Dat heeft de Islamitische Universiteit Rotterdam inderdaad niet, nee. En blijkbaar zijn ze daar nog trots op ook. Waarom zouden ze Al-Mutawa anders voor vandaag - of all days - hebben uitgenodigd? Me dunkt dat dit een bewuste beleding is van onze gebruiken, en al die doden in de Wereldoorlog (en daarna).
Een raadslid van Leefbaar Rotterdam, Anita Fähmel, vindt het ook niet kunnen. "Gistermiddag is burgemeester Aboutaleb in allerijl geïnformeerd, die er niets van wist. Zo'n toespraak tijdens dodenherdenking kan écht niet".
Later zullen er ongetwijfeld reacties opduiken van andere politici, maar de vraag is wat zij hieraan kunnen doen? Waarschijnlijk niets. Net als
Daar komt bij dat je de vraag kunt stellen of de overheid dit soort zaken moet verbieden? Moeten de staat en gemeentes ingrijpen bij dit soort aangelegenheden?
Nee, natuurlijk niet. Ook deze mensen hebben recht op de vrijheid van meningsuiting. Het is onze eigen fout dat we zoveel fundamentalisten naar Nederland gehaald hebben dat ze het volkomen normaal vinden om dit soort sprekers uit te nodigen. Nu ze hier eenmaal zijn kunnen we ze hun grondrechten niet ontnemen. Overigens moeten we dat ook helemaal niet willen: we moeten ze juist verslaan door onze vrijheid en ons liberaal karakter, niet door een steeds grotere overheid te creëren die, als het erop aankomt, onbegrensde macht heeft.
Het enige dat we kunnen doen is de universiteit bekritiseren en duidelijk maken dat dit niet kan. Als we geluk hebben passen ze hun beleid dan uit zichzelf aan. Niet omdat ze beseffen dat ze te ver zijn gegaan, maar puur en alleen uit angst voor reputatieschade.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten