Groenlinks wil Europese belastingen

Geen categoriemei 21 2013, 17:44
Het is toch wat. Groen Links wil nu dat EU lidstaten voortaan hun veto inleveren als het gaat om Europese belastingen. Maar dat is nog niet alles, onze Groene Kerk wil ook dat het bankgeheim wordt opgeheven, teneinde mee te kunnen kijken of u wel al uw spaarcentjes keurig doorgeeft aan Brussel. Deze en andere maatregelen staan in een tien punten plan, dat Groen Links heeft gepresenteerd naar aanleiding van de EU-top, morgen in Straatsburg, waar het Europees Parlement en de Raad met elkaar in debat gaan over maatregelen ter bestrijding van Europese belastingontwijking.
Maar waarom wil Groen Links dat eigenlijk?
Volgens Tweede Kamerlid Klaver omdat het 'niet eerlijk' is. Iedereen moet netjes zijn belasting betalen zegt deze groene moraalridder. Een citaatje:

"Belastingontwijking is oneerlijk. De boekhandel om de hoek betaalt netjes zijn belasting, huur, salarissen, advertenties; kortom draagt op alle mogelijke manieren bij aan onze economie. Ondertussen wordt Amazon gespekt met een belastingdeal van slechts een paar procenten omdat zij via een brievenbus en een ingehuurde accountant in staat is miljoenen via ons land door te sluizen. Belasting betalen we niet voor niets. Daar betaalt de overheid onderwijs, zorg en infrastructuur van om maar wat te noemen. Allemaal zaken waar ook bedrijven van profiteren. Dus het is niet meer dan normaal dat ook zij, net als iedereen, gewoon belasting betalen. Multinationals staan niet boven de wet."

Klaver vergeet te melden, dat Amazon niets illegaals doet en ook belasting betaalt, alleen niet zoveel als hij wellicht zou willen. Bovendien vergeet hij te melden dat zijn Kamerlid salaris kan worden betaald onder meer dankzij de belastingafdrachten van multinationale ondernemingen zoals Amazon. De aanwezigheid van dit soort multi-nationals in Nederland schept juist banen. Helaas ook groenlinkse banen, maar dat terzijde. Je zou dus dergelijke bedrijven een warm welkom moeten heten, want anders vertrekken ze naar elders en blijf je achter met lege handen. Deze krullebol denkt dus niet verder na dan zijn neus lang is. Een klassiek staaltje onnozel kromlinks afgunst-denken. Maar het kan nog erger.
Volgens de groenlinkse europarlementariër Bas -ik weet het altijd beter- Eickhout, op wiens mede initiatief morgen die rare belastingresolutie besproken wordt in Straatsburg, is dit allemaal belangrijk, omdat belastingontwijking anders de 'wereldwijde solidariteit' ondermijnt. I kid you not. Ik citeer:

"Met dank aan Nederland lopen overheden die grote tekorten hebben, zoals Griekenland, Spanje of ontwikkelingslanden, jaarlijks miljarden belastinginkomsten mis."

Lees ik dat goed? Dus volgens deze groene luchtbrigadier is Nederland mede schuldig aan het falende belastingsysteem in Zuid-Europa? He must be joking. In feite zegt onze Bas dus: omdat Nederland bepaalde belastingverdragen heeft met een aantal tekortlanden, daarom hebben die tekortlanden een begrotingstekort. Mijn hemel, dat is nog eens euro-logica, het moet niet veel gekker worden. Niet alleen hebben deze twee zaken geen enkel verband met elkaar, daar bovenop wordt ten onrechte een oorzakelijk verband gesuggereerd. Een dubbele denkfout dus. In de argumentatieleer noemt men dit soort drogredenen post hoc ergo propter hoc, er wordt een oorzakelijk verband gesuggereerd dat er niet is. En daar bovenop komt nog eens de redeneerfout van willekeurige correlatie. Ik heb ze zelden beter gezien.
Ik zou met u, lezer, nog meer van die dwaze punten uit dat Actieplan Belastingontwijking van die groene belasting inspecteurs met u kunnen doornemen, maar dat vind ik eigenlijk teveel eer voor dat rudimentaire parlementaire partijtje. Hier volstaat om te wijzen op de schade die dat plan aan Nederland toebrengt, met dankbare gebruikmaking van de onnavolgbare redeneertechnieken van de Groene Kerk.
Daar komt bij dat de politieke verwevenheid tussen groenlinks en belangenclubs als Oxfam Novib eens nader onder de loep genomen zou moeten worden. Immers, dat Oxfam leeft voornamelijk van algemene middelen. Om de woorden van Klaver aan te halen: 'belasting betalen we niet voor niets'. Klopt als een bus, en zeker niet om kromlinkse groene plannetjes te promoten, dat betalen ze maar uit hun eigen ledenopbrengsten.
Er worden, mede dankzij dit soort dubieuze belangenclubjes, tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld verspild aan de hysterie die men 'klimaatbescherming' en 'ontwikkelingssamenwerking' noemt, juist ook in Nederland. Dat geld houdt vooral de eigen mooie baantjes in stand en is dus preken voor eigen parochie. En dat, terwijl iedereen hier in Nederland inlevert.
Het komt me voor, dat er door Groenlinks beter een Actieplan kan worden opgesteld, dat een einde maakt aan deze geldverspilling in plaats van allerlei onzinnige -en voor Nederland schadelijke- maatregelen voor te stellen over Europese belastingheffing en vage praatjes over 'wereldwijde solidariteit'. Maar gezond boereverstand lijkt volledig te ontbreken bij deze groene wereldverbeteraars. Of zou het puur eigenbelang zijn? Maar dat verwacht je toch niet bij dergelijke bevlogen idealisten van de 'wereldwijde solidariteit'?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten