1. Home
  2. Kan Duitsland migrantenstroom aan?

Kan Duitsland migrantenstroom aan?

Geen categorie07 mei 2013, 15:15
Steeds meer Spanjaarden, Portugezen en Grieken verruilen Zuid-Europa voor een avontuur in Duitsland. Kan Duitsland al die gelukszoekers wel aan?
Op basis van cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek meldt de Duitse krant Die Welt dat steeds meer Zuid-Europeanen naar Duitsland trekken. Deze gelukszoekers vestigen zich voor een langere tijd in Duitsland. Velen van hen zijn op zoek naar werk. 
Vorig jaar reisden meer dan een miljoen mensen af naar onze Oosterburen. Van hen waren 115.000 Duitsers die weer terug keerden naar hun thuisland. De overige 966.000 migranten waren buitenlanders. De meeste van deze gelukszoekers komen uit de EU. Nog steeds staan Polen aan de top. Maar liefst 180.000 Polen staken de grens over. Ook Roemenen (116.000), Bulgaren (58.000) en Hongaren (54.000) weten de weg naar Duitsland te vinden. 
Zuid-Europa
Een steeds groter deel van de migranten komt uit Zuid-Europa. Er trokken vorig jaar 45% meer Spanjaarden naar Duitsland. Ook de migratiestroom van Portugezen en Grieken nam explosief toe, beiden met 43%. Daarnaast wisten 40% meer Italianen de weg naar het koude, rijke noorden te vinden.
De Nederlandse migratiecijfers zijn nog niet bekend. Het CBS is niet zo snel als het Duitse Bureau voor de Statistiek. Gezien de cijfers uit Duitsland zal de trend in Nederland waarschijnlijk dezelfde zijn: Veel Oost-Europeanen die naar ons kikkerlandje trekken, maar ook een stijgende groei vanuit Spanje, Portugal en andere Zuid-Europese landen.
Emigranten
Tegenover migranten staan in Duitsland uiteraard ook emigranten.

Niet iedereen heeft het in Duitsland naar de zin. Tegenover de 'binnenkomers' verlieten vorig jaar 712.000 mensen het land.

Deze cijfers zeggen te weinig om goede conclusies te trekken. Daarvoor heb je meer informatie nodig. Hoeveel van deze mensen blijven bijvoorbeeld werkeloos? En wat voor werk gaan zij doen? Hoeveel van hen vragen uiteindelijk een uitkering aan? Stijgt de criminaliteit?
De zorg
Dat zijn negatieve vragen. Er is natuurlijk ook een positieve kant. Dankzij deze migranten komen er hopelijk meer handen aan de bedden in verzorgingshuizen, bejaardentehuizen en ziekenhuizen. Ook nemen migranten kennis en netwerken mee. 
Toch hou ik mijn hart vast. In hoeverre zijn we in Europa bezig met een migratie van armen? Kunnen onze samenlevingen (de Duitse, maar ook de Nederlandse) deze massale toestroom wel aan? Waar ligt de grens? En wie bewaakt die? Moeilijk, moeilijk, moeilijk.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten