Ledenraad steunt Samsom? Dat valt wel mee

Geen categoriemei 13 2013, 10:14
PvdA-leider Diederik Samsom zou gisterenmiddag een grote overwinning hebben gevierd. Zijn leden, bijeengekomen in Utrecht, riepen hem niet op de strafbaarstelling van illegaliteit uit het regeerakkoord te halen. De meeste andere media concludeerden vervolgens dat de ledenraad Samsom "steunde."
Echter, de ledenraad sprak zich, net als het partijcongres twee weken eerder, uit tegen de maatregel. Een van de twee moties die door de leden werd aangenomen, roept de Tweede Kamerfractie van de PvdA op "al het mogelijke te doen" om te voorkomen dat illegaal verblijf in Nederland wordt "aangemerkt als een misdrijf."
Het waren niet alleen de leden die ervoor pleitte. De partijleiding had het overnemen van de motie aangeraden! Terwijl Samsom volhoudt dat de PvdA onmogelijk op de gemaakte afspraak kan terugkomen.
De twee zijn moeilijk met elkaar te rijmen. De partijleiding vindt blijkbaar ook dat illegaliteit niet strafbaar moet worden, maar is tegelijkertijd van mening dat de partij moet zorgen dat illegaliteit strafbaar wordt.
De verwarring neemt verder toe. Zes van Samsom eigen Kamerleden verklaren het strafbaarstellen van illegaliteit niet te zullen steunen voordat de motie is uitgevoerd. De motie roept hen echter op "al het mogelijke te doen" om te voorkomen dat illegaliteit strafbaar wordt. Hoe zien zij dat voor zich? Zij kunnen onmogelijk beweren "al het mogelijke" te hebben gedaan wanneer zij voor het strafbaar stellen van illegaliteit stemmen. "Al het mogelijke" houdt toch zeker in dat zij tegen de fractielijn in stemmen?
Zoveel steun voor Samsom is er dus niet. De ledenraad heeft de zaak zondag alleen niet verder op scherp gezet. Tel uit je winst. Enkele Kamerleden doen dat wél. Samsom komt van de regen in de drup.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten