Nou, Samsom, wat gaat de PvdA doen?

Geen categoriemei 09 2013, 10:15
Afspraak is afspraak komt niet in het PvdA-woordenboek voor. Er zijn dus twee mogelijkheden: het kabinet opblazen of bij de VVD gaan smeken dat de strafbaarstelling van illegalen wordt teruggedraaid.
PvdA-leider Diederik Samsom is al dagen in gevecht met zijn achterban. Samsom houdt tegenover de PvdA-leden tot nu toe moedig vol dat de strafbaarstelling van illegalen er gewoon komt, omdat het zo is afgesproken in het regeerakkoord van PvdA en VVD. Afspraak is afspraak, zeg maar. De een krijgt een kinderpardon, de ander krijgt de strafbaarstelling van illegaliteit. Maar de PvdA-leden en -mastodonten zien dat net even anders. Afspraak is afspraak? Mooi niet, zingen de PvdA'ers in koor.
Concessies
Het gedonder binnen de partij straalt af op partijleider Samsom. Hij wordt er zenuwachtig van, zoals te zien is in deze NOS-video van gisteravond. Houdt Samsom zijn rug recht of gaat hij door de knieën voor de achterban? Samsom is al dagen driftig zijn achterban aan het masseren tijdens ledenbijeenkomsten in het hele land. Hij wil zondag tijdens de PvdA-partijraad niet worden verrast. Zijn verdediging luidt tot nu toe als volgt: "Als we 76 zetels zouden hebben gehad, was deze maatregel niet genomen. Maar zo veel zetels hebben we niet. Dus hoort de VVD erbij en moet je soms concessies doen, ook al ben je er zelf niet gelukkig mee."
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra voerde gisteren de druk op toen hij tegen het ANP zei dat de VVD in principe wil dat het regeerakkoord wordt uitgevoerd. Maar mocht Samsom echt heel graag wil praten, dan mag er gerust worden gebeld, aldus de fractievoorzitter. Volgens Zijlstra is het regeerakkoord een optelsom van maatregelen met voor beide partijen pijnpunten. Oftewel: op het moment dat Samsom zondag door een woedende achterban keihard wordt aangepakt en zijn leiderschap in twijfel wordt getrokken, wil de VVD best praten.
Bungelende Samsom
Een slimme tactische zet van de VVD, want een bungelende Samsom zal er heel veel voor over hebben om niet te worden weggestuurd door zijn PvdA. De VVD zal veel kunnen terugeisen in ruil voor het laten gaan van de strafbaarstelling van illegalen (die toch al een wassen neus is, omdat de maatregel volledig is afgezwakt zoals columnist Paul Jansen gisteren in zijn Telegraaf-column uitlegde). Daar sta je dan, Samsom, met je kritische achterban. Zeg het maar, wat gaat de PvdA doen? Het kabinet opblazen of de VVD smeken om de plannen te schrappen?
Het zijn spannende tijden voor Samsom en zijn PvdA. Met behulp van de media zullen PvdA-activisten in de aanloop naar zondag de druk verder opvoeren op de partijleider om het regeerakkoord open te breken. Mocht die strafbaarstelling van illegalen nou inderdaad uit het regeerakkoord moeten, dan kan de VVD haar kans grijpen. Vervelende PvdA-plannetjes kunnen worden ingeruild voor echte VVD-onderwerpen. En dat is hard nodig, want het regeerakkoord lijkt tot nu toe vooral een PvdA-akkoord. De liberalen kunnen alvast beginnen met het samenstellen van een wensenlijstje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten